ОБИЉЕЖЕНА 25. ГОДИШЊИЦА ЗВЈЕРСКОГ УБИСТВА 13 ПРИПАДНИКА ТЕРИТОРИЈАЛНЕ ОДБРАНЕ НА КОРАНСКОМ МОСТУ

Завичајни клуб Кордунаша БЕОГРАД (чланица Коалиције) у сарадњи са Удружењем бораца Кордуна 8. Кордунашке ударне дивизије, ратова 1990 – 1999 и њихових потомака и Одбора СУБНОР-а града Београда, обиљежили су 25 година од звјерског убиства Срба на Коранском мосту, код Карловца, који су били припадници територијалне одбране Кордуна. Незапамћен злочин и на звјерски изведен начин, 21. септембра 1991. године, у грдау Карловцу на Коранском мосту, припадници хрватских паравојних формација  убили су и заклали 13 (тринаест), а тешко ранили 4 (четири) припадника територијалне одбране са Кордуна. Овај догађај на православни празник, означио је први масовни злочин над српским народом на Кордуну.

Делегације наведених Удружења, том приликом положиле су вијенце и цвјеће на Спомен плочу српским жртвама страдалим током деведесетих година на простору бивше Југославије. Предсједник Завичајног клуба Кордунаша Петар Шаула одржао је пригодан говор у част погунулим српским резервистима. Након тога присутни су запалили свијеће у цркви Светог Марка. Међу присутнима је био и замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта.

Истог дана у Дому ратних војних инвалида, уз присуство породица погинулих Срба, преживјелих учесника догађаја на Коранском мосту и других грађана, одржан је комеморативни скуп на коме су евоциране успомене на овај страшан злочин. Присутнима су се обратили предсједник Градског одбора СУБНОР-а Београд Боро Ерцеговац и предсједник Удружења бораца Кордуна, Осме кордунашке народноослободилачке ударне дивизије, ратова 1990.-1995. и њихових потомака Ђуро Шкаљац.

Информативна служба
Kоалиције удружења избјеглица

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_galleria thumb_width=“211″ thumb_height=“200″ post_id=“5124″ thumb_margin_left=“1″ thumb_margin_bottom=“1″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“211″ album_cover_height=“200″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“yoxview“ sc_id=“sc1474899024936″]