ОТВОРЕНО ПИСМО ДИРЕКТОРУ И ГЛАВНОМ И ОДГОВОРНОМ УРЕДНИКУ РАДИО ТЕЛЕВИЗИЈЕ СТУДИО Б АЛЕКСАНДРУ ТИМОФЕЈЕВУ

Поштовани господине Тимофејев,
Дана 31. јануара 2011. у емисији РТВ Студио Б „У центру“ били су гости комесар за избеглице Републике Србије Владимир Цуцић и председник Асоцијације избегличких и других удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир. Једна од централних тема водитеља емисије Ђорђа Мићића и поменутих гостију био је председник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта тј. ја.

Комесар Цуцић је изнио низ неистина о Коалицији удружења избеглица и мени, као њеном председнику: да сам прекршио Конвенцију Уједињених нација због споразума о сарадњи између Српске напредне стране и Коалиције удружења избеглица; да сам плаћеник хрватске Владе; да се борим за лични интерес; да манипулишем избеглицама у предизборној кампањи; да сам одбио да предам Петицију избеглих и прогнаних Срба из Хрватске хрватском председнику Јосиповићу и бившој хрватској премијерки Јадранки Косор и др. Тврдње Милојка Будимира нису ме изненадиле јер то чини, на исти или сличан начин, већ 16 година кроз разне режиме. Резултати његовог рада у решавању наших проблема су поразни.
Желим да кажем да су ово све неистине и обмане, у емисији која је по мом скромном мишљењу била испод професионалног нивоа. Веровао сам да ову одстрелну форму новинарства неће, барем, да користи РТВ Студио Б. Мој протест упућен Вама има за циљ да се појасне и демантују грубе неистине. Очекујем да ми одговорите на следећа питања:
Прво, зашто водитељ емисије, у складу са принципима професионалног и објективног новинарства, није позвао у емисију мене, као председника Коалиције удружења избјеглица с циљем да се отвори јавна расправа о резултатима рада у вези решавања проблема избеглих и прогнаних лица и других оштећених грађана у процесу локалне интеграције и повратка наше одузете имовине и стечених права у Хрватској, БиХ и Словенији на темељу Анекса Г Бечког споразума о сукцесiји. По међународном праву Србија и Хрватска, као и остале државе настале на подручју бивше Југославије су обавезне да га спроводе.

Друго, зашто сте, у претходних годину дана, више пута одбили моју иницијативу да се у емисијама РТВ Студио Б (У Центру и Проблем) отвори дијалог између представника Владе Србије, челних људи Срба у Хрвтаској и представника Коалиције удружења избјеглица?
Желим још једном да Вас замолим да ми РТВ Студио Б омогући да кроз емисије „У центру“ или „Проблем“ изнесем ставове Коалиције удружења избјеглица о наводима комесара Цуцића, о резултатима рада власти у области решавања проблема избеглих и прогнаних лица и других оштећених грађана Србије, као и разлоге због којих је потписан Споразум о сарадњи с Српском напредном странком.
У случају да ми онемогућите гостовање на Вашој телевизији биће то још један знак да се РТВ Студио Б, приклонио онима који стварају лажну слику да су проблеми избеглих и прогнаних лица и других оштећених грађана Србије мање више решени и да ту идилу једино ремети Коалиција удружења избјеглица. Нажалост, то није тако и то они које ме оптужују јако добро знају.

С поштовањем,

Председник Коалиције удружења избјеглица