ДОКУМEНТАРНИ ФИЛМ „ДЈЕЦА“ О БОЛНИМ СВЈЕДОЧЕЊИМА РОДИТЕЉА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ КОЈИ СУ ИЗГУБИЛИ ПО ТРОЈЕ ДЈЕЦЕ ПРЕМИЈЕРНО ПРИКАЗАН У БЕОГРАДУ

У свечаној сали Југословенске кинотеке 12. новембра 2015. године премијерно je приказан дугометражни документарац „Дјеца“ аутора Дениса Бојића. Филм на јединствен и аутентичан начин представља једино и последње свjедочење четворо преживjелих родитеља у Републици Српској, од укупно 36 очева и мајки, који су у рату деведесетих година изгубили по троје дjеце.

Филм „Дјеца“ је урађен у продукцији Радио-телевизије Републике Српске, и документује једну од највећих и српској јавности мало познатих трагедија нашег народа у последњој деценији 20. вијека. Болна и тешка казивања родитеља о својој страдалој деци који су убијени бранећи своје породичне куће и огњишта, изазвали су мук и сузе међу присутним гледаоцима.

Аутор Денис Бојић је, у свом обраћању, рекао да је имао сам жељу да се оваква трагедија документује и стави у оквир који ће бити отпоран на све што вријеме доноси, и да буде дио културе сjећања српског народа.  Идеја је била да се једноставно, кроз људску причу, кроз једно од највећих српских страдања, а опет без политичких конотација, сними филм који ће бити разумљив било кад и било коме. Присутнима се обратили још режисер Дарко Бајић и генерални директор РТРС Драшко Милиновић.

На пројекцији филма били су, између осталих присутни, чланови породица, бивши предсједник и премијер Војислав Коштуница, некадашња предсjедница РС Биљана Плавшић, пjесник Матија Бећковић, амбасадор БиХ у Београду Лазар Миркић, директор Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић, професор Смиља Аврамов, коментатор Мирослав Лазански и замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)