Хапшење г-дина Миле Дакића

МИНИСТАРСТВО ПРАВОСУЂА РЕПУБЛИКЕ ХРВАТСКЕ

– Господин Дражен Бошњаковић, министар –
Предмет: Хапшење г-дина Миле Дакића

Београд, 01.06.2011.

Поштовани господине Бошњаковић,

Гранична полиција БиХ ухапсила је 26.05.2011. године 80-годишњег Милета Дакића из Војнића, на граничном прелазу Рача, приликом уласка из БиХ у Републику Србију, а који је у Републици Хрватској осуђен на подстрекивање на убојство хрватских полицајаца током рата. Према хрватској оптужници, Дакић је наговарао 5 лица, које је окупио око себе, да у Будачкој Ријеци поставе засједу хрватској полицијској патроли 4.08.1991. године. Том приликом тројица полицајаца су задобили смртоносне, а један тешке физичке повреде. Учесници овог чина у одсуству су осуђени на по 20 година затвора и за свима су расписане Интерполове потјернице.

Г-дин Миле Дакић је у претходном периоду више пута јавно изјављивао да није подстрекавао на убојство хрватских полицајаца и тражио је у Специјалном тужилаштву за ратне злочине Републике Србије обнову поступка. Такође, г-дин Миле Дакић се, у претходном периоду, у више наврата писмено обраћао највишим званичницима Републике Хрватске с циљем да изрази незадовољство због тога што му се приписује поменуто кривично дјело.

Желим Вас замолити да надлежни орган Републике Хрватске одустане од захтјева за изручење и да донесе одлуку о уступању предмета Дакић Републици Србији гдје би се обновио поступак. У случају позитивног одговора Република Хрватска би послала поруку да је спремна да питање ратних злочина и других кривичних дјела рјешава на другачији начин него што је досада био случај.

С поштовањем,
Предсједник Коалиције
Миодраг Линта

Достављено:
Г-дин Младен Бајић, Државни одвјетник Републике Хрватске
Г-ђа Снежана Маловић, Министар правде Републике Србије
Г-дин Владимир Вукчевић, Специјални тужилац за ратне злочине Републике Србије