МИОДРАГ ЛИНТА НА ПАРАСТОСУ КОЈИ ЈЕ СЛУЖЕН ЖРТВАМА ХРВАТСКЕ ЗЛОЧИНАЧКЕ АКЦИЈЕ У МЕДАЧКОМ ЏЕПУ У ЦРКВИ СВЕТОГ МАРКА У БЕОГРАДУ

Поводом 22 године од злочина хрватске војске у Медачком џепу, у Цркви Св. Марка у Београду 9. септембра 2015. године, одржан je парастос жртвама те злочиначке акције у којој је убијено 88 Срба – 46 војника, шест полицајаца и 36 цивила, од којих 26 старијих од 60 година, док је међу жртвама било и 17 жена. Хрватска војска у агресији на српска подвелебитска села Дивосело, Читлук и Почитељ, пљачкала, палила, рушила куће, убијала и масакрирала цивиле, војнике и полицајце. Тадашњи комадант УНПРОФОР-а генерал Жан Кот, је послије комплетног обиласка тога подручја изјавио: „Нисам нашао знакова живота, ни људи, ни животиња, у неколико села кроз која смо данас прошли. Разарање је потпуно, систематско и намjерно“.

У судским процесима за злочине у Медачком џепу неки су ослобођени, неки добили минималне казне или се бране са слободе, а поједини нису ни процесуирани. То је само један у низу показатеља да у Хрватској нема стварне политичке воље да се процесуирају злочини над српским цивилима и заробљеницима. У Хрватској се ратни злочинци славе као хероји а српске жртве се минимизирају или негирају. Парастос настрадалима организовало је удружење породица несталих и погинулих лица „Суза“. Парастосу су, између осталих, присуствовали предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта и потпредсједник Коалиције Миле Шапић.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)