Нема компромиса са људским правима

Лист Правда, Београд 23. август 2011.

Једно од отворених питања између Србије и Хрватске јесте питање кршења људских права 500.000 избеглих и прогнаних Срба из Хрватске и преко 100.000 грађана Србије, који су оштећени у својим имовинским и другим правима у Хрватској. Избегличка удружења су у претходном периоду настојала да путем петиције избеглих и прогнаних Срба из Хрватске, коју је досад својим потписом подржало преко 70.000 оштећених грађана, дају свој допринос проналажењу свеобухватног, правичног и трајног решења.

И поред евидентних чињеница да се и даље ради о масовном кршењу људских права избеглих и прогнаних Срба, Европска унија је 30. јуна ове године закључила приступне преговоре са Хрватском. Предвиђено је да Хрватска потпише Уговор о приступању до краја године и да после његове ратификације у парламентима држава чланица постане 28. чланица ЕУ 1. јула 2013. године.

Охрабрује чињеница да ће у наредне две године Европска комисија већу пажњу посветити трима поглављима, међу којима је и поглавље “Правосуђе и људска права”. Остала два су “Тржишна конкуренција” и “Правда, слобода и безбедност”. Предвиђено је да ће Комисија о наведеним поглављима подносити извештај два пута годишње до средине 2013. године. У поглављу “Правосуђе и темељна људска права” пратиће се, између осталог, испуњавање обавеза и спровођење договореног у следећим подручјима: успостављање независног, непристрасног и професионалног правосуђа; унапређење ефикасности судства; суђења за ратне злочине, заштита мањина, људска права, сарадња са Хашким трибуналом и др.

Узимајући у обзир наведене чињенице, избегличка удружења поздрављају посету немачке канцеларке Ангеле Меркел Хрватској и Србији, 22. и 23. августа ове године. Очекујемо да Немачка због политике европског проширења на западни Балкан неће правити компромисе на рачун људских права и да ће се снажно заложити да све државе западног Балкана, укључујући Хрватску, поштују темељне европске вредности.
Избегличка удружења ће у Палати “Србија” предати писмо за немачку канцеларку Ангелу Меркел у коме тражимо подршку зс наш предлог да Европска унија дефинише конкретне мере у случају неиспуњавања обавеза од стране Хрватске током процеса мониторинга у наредне две године. Мере би биле на снази све док се питања из поглавља 23, али и осталих поглавља, не реше на ефикасан и свеобухватан начин. У писму тражимо и подршку госпође Меркел нашем предлогу да се отвори суштински дијалог између Србије и Хрватске, уз посредовање Европске уније, а са циљем проналажења свеобухватног, правичног и трајног решења проблема избеглих и прогнаних Срба из Хрватске