ОДРЖАНА ШЕТЊА УЛИЦАМА ГРАДА БЕОГРАДА И МЕМОРИЈАЛНА АКАДЕМИЈА У САВА ЦЕНТРУ ПОВОДОМ ДАНА СЈЕЋАЊА НА СТРАДАЊЕ И ПРОГOН СРБA

Коалиција удружења избјеглица и Савез Срба из региона организовали су, поводом Дана сјећања на страдање и прогoн Србa – 5. август, шетњу прогнаних Срба и њихових пријатеља на челу са члановима Удружења „Чувари Христовог гроба“. Колона сјећања под називом „И Срби су жртве“ је кренула нешто прије 12 часова, послије завршетка парастоса и полагања вијенаца, од цркве Светог Марка, поред Скупштине Србије и хотела Москва, низ Призренску улицу, преко Бранковог моста до Сава центра гдје је одржана Меморијална академија. Тачно у 12 часова, на знак сирена, колона је минутом ћутње одала почаст српским жртвама. Шетња је прошла мирно и достојанствено и на тај начин су прогнани Срби су послали поруку да траже само своја отета људска права, поштовање српских жртава и кажњавање свих злочинаца без обзира на националну и вјерску припадност.

Меморијалнa академијa под називом „И Срби су жртве“ одржана је истог дана, у у Великој дворани Сава центра поводом Дана сјећања на страдале и прогнане Србе. Организатор Меморијалне академије је били су Коалиција Удружења Избјеглица и Савез Срба из региона. На Меморијалној академији пред више од 1000 прогнаних Срба и њихових пријатеља били су присутни, између осталих, савјетник предсједника Владе Републике Србије Владимир Божовић, министар рада и борачко-инвалидске заштите у Влади Републике Српске Миленко Савановић, шеф Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић, савјетник српског члана Предсједништва БиХ Миленко Ристић, потпредсједница Скупштине Града Београда Андреа Радуловић, секретарка за социјалну заштиту Града Београда Наташа Станисављевић, старjешина Саборне цркве у Београду, протојереј-ставрофор Петар Лукић и други гости.

На почетку скупа, након интонирања химне „Боже правде“, присутни су минутом ћутања одали почаст страдалим Србима. Услиједио је умјетнички програм у коме су наступили ансамбл „Видовдан“ са диригентом Бранком Тадићем и 30-чланова, оперски солиста Ана Синицки, глумци Јасмина Стојиљковић, Маја Колунџија Зорое и Иван Вучковић, пјевачка група „Српски гласови“, музички трио у саставу Бојана и Никола Пековић и Александар Јаковљевић и културно-умјетничко друштво „Крајина. Глумци су казивали одломке из драмског текста „Ђе ћемо сад“ крајишких пјесника Николе Корице, Душана Ђаковића, Милана Пађена Јована Савичина Прице и Ђуре Лазића; исповијест крајишке мајке, разговор са кнезом Лазаром, бесједу проте Медића а пјеване су традиционалне и духовне пјесме. Водитељ Меморијалне академије је био глумац и један од водитеља културног дневника РТС-а Драган Вучелић.

Информативна служба Коалиције удружења избјеглица
и Информативна служба Савеза Срба из региона

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)