Повoдом 22 године од убиства 13 резервиста бивше ЈНА на Коранском мосту у Карловцу и уклањања цвијећа и 13 лампиона који су постављени на мјесту злочина од стране представника неколико бранитељских удружења Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица сматра да је судски процес који се 20 година води против оптуженог Михајла Храстова за убиство 13 резервиста бивше ЈНА на Коранском мосту један у низу примјера који показује да хрватско правосуђе није независно и непристрасно већ је етнички мотивисано. У Хрватској и даље постије двоструки стандарди у суђењима за ратне злочине и друга тешка кривична дјела тј. далеко строжи за Србе а далеко блажи за Хрвате.

Коалиција удружења избјеглица осуђује уклањање цвијећа и 13 лампиона који су постављени на мјесту злочина од стране неколико бранитељских удружења а поводом 22 године од убиства 13 Кордунаша. На тај начин се вређају и жртве и породице жртава и шаље порука да ликвидација ратних заробљеника није злочин. Сматрамо да је дошло вријеме да се покрене дијалог на подручју бивше Југославије о потреби обиљежавања мјеста страдања цивила и ратних заробљеника без обзира на националну припадност полагањем вијенаца и подизањем спомен плоча. То ће бити један од показатеља да ли постоји спремност на суочавање са властитом прошлоћу и спремност да се поштују жртве које припадају другом народу или се и даље негирају или минимизирају.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта