Поводом активности предсједника Коалциије удружења избјеглица и народног посланика Миодрага Линте и његових сарадника који се тичу рјешавања проблема избјеглих и расељених лица у процесу интеграције, учешћа на културним манифестацијама и хуманитарним концертима у претходних мјесец дана Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Дана 21. августа 2013. године народни посланици проф. др. Љубиша Стојмировић и Миодраг Линта били су у посјети избјеглим и расељеним лицима који живе у колективном центру Калуђерица, општина Гроцка. Разговарало се о проблемима у вези рјешавања стамбених питања а поводом затварања поменутог центра. Стојмировић и Линта дали су пуну подршку затјевима избеглих и расељених лциа да се колективни центар не затвара 31. августа 2013. године док се не ријеше њихова стамбена питања. Договорено је да Линта закаже састанак са комесаром за избјеглцие и миграције Владимиром Цуцићем с циљем да се пронађе рјешење које је прије свега у интересу станара колективног центра. Посјету су организовани чланови Удружења „Завичај“ на челу са Ненадом Абрамовићем који активно раде на тражењу рјешења за наведени проблем.

Дана 23. августа 2013. године одржана је трибина у општинској сали у Младеновцу у вези проблема избјеглих и расељена лица и предстојећих избора на КиМ у организацији Удружења Срба из Хрватске, БиХ и са Косова и Метохије на чијем је челу Мирјана Лалић. На трибини су говорили: Миодраг Линта, народни посланик; Мирко Крлић, помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију; Јовица Костић, општински повјереник за избјеглице и Звонко Симић, замјеник предсједника Удружења. Након трибине одржано је крајишко вече на Космају у ресторану Под боровина.

Дана 27. августа 2013. године одржан је састанак у Комесаријату за избјеглице у вези проблема КЦ Калуђерица. На састанку су били присутни комесар Цуцић са сарадницима, осам представника станара КЦ Калуђерица, представници Удружења „Завичај“ на челу с Ненадом Абрамовићем и Миодраг Линта. Комесар Цуцић је одбио захтјев присутних да се продужи рок за затварање КЦ Калуђерица (31. август) све док се не ријеше стамбена питања станара колективног центра. Комесар Цуцић није уважио главни разлог представника станара да нису обезбеђени услови да станари напусте КЦ тј. да није достављен грађевински материјал за завршетак кућа дијела станара и нису купљене сеоске куће да дио станара који се опредијелио за наведено стамбено рјешење;

Дана 03. септембра 2013. године делагација Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта и Миле Шапић) била је у посјети код Градоначелника Панчева Павла Раданова. Теме састанка биле су: да Град Панчево омогући да 76 избјегличких породица добије право откупа станова који су изграђени средствима италијанске Владе; да Град Панчево обезбеди земљиште и комуналну инфраструктуру (вода, струја, каналазација) за изградњу 150 станова за избјегличке породице које живе као подстанари или у колективном центру а средства за изградњу станова обезбедила би се са међународне донаторске конференције и да Град Панчево обезбеди правног савјетника који би пружао правну и информативну помоћ избјеглим и расељеним лицима у просторијама Удружења Срба из РС и РСК које дјелује на подручју Града и које је чланица Коалиције удружења избјеглица. Договорено је да се одржи још један састанак у Панчеву са представницима надлежних градских институција.

Дана 06. септембра 2013. године Делегација Коалиције удружења избјеглица (Миодраг Линта и Миле Шапић) била је, по други пут, у посјети Граду Панчеву. Овога пута Миодраг Линта је о проблему 76 избјегличких породица којима није дозвољено право откупа разговарао са представницима градске управе (Божо Копривица, јавни правобранилац, Сузана Јовановић, члан градске Владе и Александар Бркић, директор Градске стамбене агенције). Након двочасовног разговора представници градске управе Панчева су прихватили став Коалиције удружења избјеглица да поменутим избјегличким породицама треба омогућити и право откупа. Међутим, траже да се или промијени Закон о избјеглицама у Народној скупштини или донесе Уредба Владе Србије у којима ће недвосмислено стајати да корисници програма италијанске Владе (530 породица у седам градова тј. Панчево, Стара Пазова, Крагујевац, Ваљево, Чачак, Ниш и Краљево) имају право откупа. Важно је истаћи чињеницу да постојећи Закон о избјеглица омогућава да око 3000 избјелгичких породица чији су станови изграђени средствима међународних донатора или нашим средствима имају право откупа али то право нема поменутих 530 породица у 7 градова. Један од тих градова је и Панчево. Ради се о дискриминацији дијела наших земљака. Став Коалиције удружења избјеглица јесте да све избјегличке породице треба третирати на исти начин. На крају састанка је закључено да ће Коалиција удружења избјеглица и Град Панчево заједнички наступити према Влади Србије с молбом да се створе јасни правни услови који би поменутим породицама омогућио право откупа под условима које предвиђа постојећи Закон о избјеглицама.

Дана 07. септембра 2013. године делагација Коалиције удружења избјеглица на челу са Мидорагом Линтом присутвовала је културно-уметничкој и спортској манифестацији „Дани Крајине у Шумадији“. Манифестација се одржана у парку „Илина Вода“ у Крагујевцу поводом 10 година рада и постојања удружења грађана Крајине „Зора“ Крагујевац. Чланови удружења на челу са предсједником Петром Корицом и потпредсједницом Мирјаном Груборовић је одлично организовали манифестацију. Том приликом Миодраг Линта је разговарао, између осталих, са дијелом избјегличких породица (корисници СИРП програма) из Крагујевца на челу са Жељком Ивановићем којима се годинама онемогућује право откупа станова који су изграђени средствима талијанске Владе и поручио да се неће одустати од борбе за испуњење њихових захтјева.

Дана 11. септембра 2013. године делагација Коалиције удружења избјеглица (Мидораг Линта, Петар Шаула и Миле Шапић) присуствовала је хуманитарном концерту у Културном центру Зрењанина за помоћ Божи Вујанићу који је оболио од целебралне парализе (Божо Вујанић је рођен 1991.. године у Новом Граду. До 1995. године породица Вујанић је живјела у општини Двор на Уни а од тада живе у селу Бачко Градиште у општини Бечеј). Организатор концерта је било Удружење за помоћ избјеглим, прогнаним и расељеним лицима општине Зрењанин на челу са Марком Гвозденовићем и савјетником и одборником у општини Зрењанин Миланом Мркобрадом. Према твдрњи организатора прикупљена су средства која су била неопходна да се Божо Вујанић пошаље у Москву на лијечење.

Дана 14. септембра 2014. године делагација Коалиције удружења избјеглица (Мидораг Линта, Петар Шаула, Мирко Радаковић и Миле Шапић) била је присутна на културној манифестацији која је одржана у Културном центру у Руми под називом „Да се не заборави“. Организатор манифестације био је по 15.-ти пут КУД „Крајишник“ из Руме на челу на предсједником Петром Метикошом. На манифестацији је учествовало 8 крајишких друштава и солиста.

Дана 16. септембра 2013. године Миодраг Линта заједно са својим сарадницима био је у посјети код Градоначелника Шапца Милоша Милошевића. Линта је затражио састанак с госп. Милошевићем с циљем да се правично ријеши стамбени проблем избјеглих лица који живе у Колективном цетру Варна, општина Шабац. Главни захтјев станара поменутог центра јесте да им Град обезбеди плацеве са инфраструктуром а међународна организација ХЕЛП је вољна да поклони монтажне куће. Господин Милошевић је рекао да Град Шабац нема у околним селима (Јевремовац, Мајур и др.) власништва над земљом. У селу Јевремовац земљу посједује само Војска Србије и станари су одлучили да се обрате министру одбране за помоћ.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица