Поводом централног обиљежавања 20. година од страдања Срба у Западној Крајини 10. октобра у Мркоњић Граду Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србији Миодраг Линта ће присуствовати централном обиљежавању 20. година од страдања Срба у 13 западнокрајишких општина које се одржава у суботу 10. октобра у Мркоњић Граду. Линта изражава огорчење и незадовољство због чињенице да Тужилаштво БиХ годинама опструише истраге злочина над Србима с циљем да се оправда лажна теза да су Срби агресори и злочинци а Бошњаци браниоци БиХ и жртве. Захваљујући томе, још нико није одговарао за масовна убиства српских цивила и заробљеника на подручју Мркоњић Града, Гламоча, Грахова, Дрвара, Јајца, Купреса, Шипова, Кључа, Босанског Петровца, Санског Моста, Босанске Крупе, Доњег Вакуфа, Рипача-Бихаћа и десетина других мјеста широм БиХ.

Линта оцјењује да због снажних политичких притисака Тужилаштво БиХ одбија да подигне оптужнице против Хрвата и Бошњака који су починили стравичне злочине над Србима током агресије Хрватске војске, ХВО и Петог корпуса Армије БиХ на 13 западнокрајишких општина, иако посједује потребне доказе које су прибавиле релевантне институције из Републике Српске. Очигледно је да Тужилаштво БиХ постоји само зато да би кажњавало злочине над Бошњацима које су починили Срби. Због тога, Линта сматра да је неоходно инсистирати на суштинској промјени у начину рада Тужилаштва и Суда БиХ с циљем да постану независне и непристрасне институције које неће имати дискриминаторски и селективан приступ ратним злочинима. Поред тога, потребна је далеко активнија улога Тужилаштва за ратне злочине Србије у кажњавању починиоца ратних злочина над српским цивилима и заробљеницима у Западној Крајини и широм БиХ.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица