Поводом чињенице да 19 година од завршетка рата на подручју Хрватске и Босне и Херцерговине није подигнут споменик српским жртвама страдалим током деведесетих година предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта издаје ИЗЈАВУ ЗА ЈАВНОСТ

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта упутио је данас молбу Комисији за споменике и називе тргова и улица Скупштине Града Београда, на чијем је челу госпођа Јасмина Митровић Марић, да подржи иницијативу да се подигне споменик српским жртвама страдалим у ратовима 1991 – 2000. године на простору бивше Југославије. Споменик би био свечано откривен за тачно девет мјесеци тј. 04. августа 2015. године поводом обиљежавања 20. година од страдања и прогона Срба у хрватској акцији „Олуја, која је била највеће етничко чишћење послије Другог свјетског рата.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта очекује, у случају позитивног одговора, да Комисија за споменике и називе тргова и улица Скупштине Града Београда именује посебан Одбор за подизање споменика који би имао задатак да распише конкурс за идејно рјешење изгледа споменика, пронађе локацију и распише тендер за извођаче.

Линта сматра да споменик треба да буде мјесто гдје се могу служити парастоси и уз дужни пијетет одавати пошта српским жртвама, те да њихове породице, заједно са родбином, пријатељима, протјераним Србима и осталим грађанима, могу да положе цвијеће и вијенце и запале свијеће. На тај начин ће се његовати сјећање на српске жртве с надом да се зло и насиље више никада не понови.