Поводом чињенице да ће 21.марта 2012. године бити проведен поступак оврхе према грађанину Б. Б. српске националности од стране општинског суда у Сиску Коалиција удружења избјеглица издаје: САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица изражава најдубљи протест због одлуке и намере општинског суда у Сиску да 21. марта 2012. године проведе поступак оврхе тј. пљенидбе и продаје некретнине (земљиште површине 3 хектара са срушеном кућом у селу Доњи Храстовац) грађанина Б.Б српске националности. Наведено лице је избјеглица у Србији већ две деценије и нема средства да плати трошкове парничног поступка у висини 125.000 куна или преко 16.000 евра.

Наиме, 14. јануара 1998. године оштећени грађанин поднио је тужбу општинском суду у Сиску за поврат свог отетог стана и накнаду штете за покретну имовину у стану јер је септембра 1991. године припадник хрватске војске насилно провалио у стан поменутог грађанина који је у том време био на службеном путу у Аустрији. Да апсурд буде већи Хрватска држава је септембра 1995. године купује кућу дотичном хрватском војнику а затим га исељава из стана грађанина Б.Б. Истовремено даје тај стан свом начелнику за комуналне делатности, а 06. фебруара 1996. године му продаје наведени стан са станарским правом грађанина Б.Б. и његовним бодовним попусним условима за откуп стана. На такав незаконит уговор о продаји стана са станарским правом државно одветништво у Сиску није ставило клаузулу одобрења за продају предметног стана.

Након више од 8 година суђења, тачније 09. јуна 2006. године, општински суд у Сиску доноси пресуду о одбијању тужбеног захтева са циничним и незаконитим образложењем да је наступила тобоже застара тј. да је тужба прекасно поднета а није. Наиме, према Закону о обавезним односима застара се не примењује на лица која имају статус избјеглог или прогнаног лица. Жупанијски, Врховни и Уставни суд су потврдили незакониту одлуку општинског суда у Сиску.

Случај грађанина Б.Б. је један од преко 40.000 поступака које избегли и прогнани Срби и други оштећени грађани са пребивалиштем у Србији и широм света воде пред хрватским правосуђем за повратак својих насилно одузетих имовинских и стечених права. Коалиција удружења избјеглица сматра да у Хрватској и даље функционише етнички мотивисано правосуђе с циљем легализације етничког чишћења Срба. Још једном тражимо да Председник Тадић и Влада подрже нашу иницијативу да се отвори суштински дијалог између Србије и Хрватске о проналажењу правичног и трајног решења наших проблема. Темељ дијалога мора да буде Анекс Г Бечког спроазума о сукцесији у коме се јасно наводи да ће свим грађанима бити заштићена и враћена њихова права која су имали на дан 31.12.1990. године.

Предсједник Коалиције
Миодраг Линта