Поводом чињенице да је Хрватска одбила да продужи рок за пријаву привременог одласка изван Хрватске или одјаву пребивалишта за 6 мјесеци Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта је 30.12. 2014. године разговарао са Мирославом Маретићем, начелником Управе за управне послове МУП-а Хрватске у нововасталој ситуацији послије 29.12.2014. године тј. истека рока за пријаву привременог одласка изван Хрватске или одјаву пребивалишта и одлуке Хрватске да не продужи рок за још шест мјесеци. Господин Маретић је Линти рекао да ће сви прогнани Срби и остали грађани који немају важеће хрватске личне карте тј. имају само пребивалиште бити на данашњи дан избрисани из евиденције хрватског пребивалишта. То су прогнани Срби који су имали личне карте бивше СФРЈ или су имали хрватску личну карту којој је истекао рок важења; који су рођени између 1974. и 1991. године јер су као новорођенчад уписивани у евиденцију пребивалишта и који имају хрватске личне карте са кућним бројем бб или 0. Посебно истичемо чињеницу да је Мирослав Маретић рекао Миодрагу Линти да нико од избрисаних лица неће бити новчано кажњен, као и да ће свако имати право да поново извади хрватску личну карту ако одлучи да се врати у Хрватску.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта је 30.12. 2014. године разговарао са Мирославом Маретићем и о прогнаним Србима који имају важеће хрватске личне карте али нису до 29.12.2014. године пријавили привремени одлазак на 5 година на основу једног од шест разлога (обнова, стамбено збрињавање, запослење, лијечење, школовање, издржавање). Господин Маретић је рекао да ће се против таквих лица покренути поступци одјаве пребивалишта по службеној дужности јер више немају право да пријаве привремени одлазак на 5 година. Једина могућност за ову категорију прогнаних Срба да их полиција не одјави из евиденције пребивалишта и не поништи хрватске личне карте јесте да живе најмање три мјесеца годишње у Хрватској. Сваки прогнани Србин, са важећом хрватском личном картом, који намјерава да живи најмање три мјесеца у 2015. години требало би, што прије, да позове водитеља за управне послове у својој полицијској станици у Хрватској и да му то каже. Поред тога, треба да му каже да ће у том смислу дати и писмену изјаву, ако је потребно, да би се избјегла могућност брисања из евиденције за вријеме док борави изван Хрватске у току календарске године. Наиме, у хрватском закону о пребивалишту јасно пише да се хрватски држављанин сматра сталним становником Хрватске ако у њој живи најмање три мјесеца у току једне календарске године и то може бити у више наврата. Такође, истичемо чињеницу да је Мирослав Маретић рекао Миодрагу Линти да нико ни из ове категорије прогнаних Срба неће бити новчано кажњен, као и да ће свако имати право да поново извади хрватску личну карту ако одлучи да се врати у Хрватску.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта позива све прогнане Србе и друге грађане да му се јаве на његов број мобилног телефона 063 76 86 837 у случају да од хрватске полиције добију рјешење о плаћању новчане казне између 70 и 700 евра због чињенице да нису до 29.12.2014. године пријавили привремени одлазак изван Хрватске или одјавили пребивалиште.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица