Поводом чињенице да су министри спољних послова Србије, Хрватске, Црне Горе и БиХ данас потписали заједничку декларацију о проналажењу решења за избегла и расељена лица Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица сматра да данашња конференција неће допринети коначном и правичном решењу питања пола милиона избјеглих и прогнаних Срба и 100.000 грађана Србије који су оштећени у својим имовинским и други правима. Влада Србије се, потписом Заједничке декларације од стране господина Вука Јеремића, званично одрекла борбе за повратак наших насилно одузетих имовинских и стечених права. Потписана Заједничка декларација је у интересу Хрватске јер се шаље порука да су имовински и други проблеми избјеглих и прогнаних Срба рјешени а да ће се социјални случајеви рјешавати кроз регионални програм и донаторска средства наредних година.

Постављамо неколико питања птремијеру Цветковићу и министру спољних послова Вуку Јеремићу:

Зашто Влада Србије није подржала наш став да се Заједничка декларација допуни одредбом према којој се четири државе обавезују да ће хитно започети дијалог и постићи договор о повратку наших незаконито одузетих имовинских и стечених права?

Зашто Влада Србија одбија да упозна Европску унију и друге међународне организације да Хрватска годинама не пристаје да започне дијалог о спровођењу Анекса Г Бечког споразума о сукцесији у којем се јасно наводи да ће свим граћанима бити заштићена и враћена права која су имали на дан 31.12.1990. године?

Зашто Влада Србије води политику помирења жртвујући одузета имовинска и стечена права избеглих и прогнаних Срба? Коалиција удружења избјеглица снажно подржава јачање регионалне сарадње и помирење у региону али без прављења компромиса на рачун наших људских права.

Коалиција удружења избјеглица тражи промјену државне политике према Хрватској. Умјесто политике лажног помирења и попуштања која се води преко леђа Крајишника и других оштећених грађана тражимо да Влада Србије води политику чистих рачуна засновану на принципима досљедног поштовања људских права и реципроцитету. У оквиру нове политке одузета имовинска и стечена права Крајишника и других оштећених грађана треба дефинисати као једно од отворених питања у односима званичног Београда и Загреба.

Предсједник Коалиције
Миодраг Линта