Поводом изјаве хрватске министарке спољних послова Весне Пусић да Хрватска неће постављати никакве додатне услове Србији на њеном путу ка Европској унији Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица сматра да изјава хрватске министарке спољних послова Весне Пусић да Хрватска неће постављати никакве додатне услове Србији на њеном путу ка Европској унији није искрена јер није осудила изјаву хрватског минситра правосуђа Орсата Миљенића да ће Хрватска условити напредовање Србије у преговорима са Европском унијом новим оптужницама и суђењима за ратне злочинe, као и да кажњавање одговорних за ратне злочине мора ићи до највишег врха. Нажалост, понашање хрватског државног врха све више указује да ће Хрватска у наредном периоду водити политику условљавања према Србији да би на тај начин спречила покретање сталног дијалога између званичног Београда и Загреба о спровођењу Анекса Г Бечког споразума „Приватна својина и стечена права“ који гарантује повратак имовинских и бројних других права прогнаних Срба и Срба у Хрватској, као и да спречи кажњавање одговорних за бројне злочине над Србима.

Коалиција удружења избјеглица слаже се са изјавом да суђења за ратне злочине треба да чине дио функциоисања правосуђа и правне државе. Нажалост, у Хрватској то није случај. Европска унија је током преговора обавезала Хрватску да процесуира ратне злочине али је у свом годишњем извјештају за 2011. годину занемарила то питање. То практично значи да је Европска унија дала сагласност да Хрватска 30. јуна 2011. године затвори преговоре о Поглављу 23 „Правосуђе и људска права“ иако Хрватска није процесуирала ратне злочине, није вратила отета имовинска и бројна друга права прогнаним Србима и није ексхумирала посмтрне остатке преко 230 Срба који се налазе на познатим гробним мјестима. Позивамо Весну Пусић и друге високе хрватске државне функционере да се јавно заложе да надлежни органи коначно казне наредбодавце и извршиоце злочина над Србима у Вуковару који су се десили прије рата, као и на многим другим мјестима широм Хрватске у ратном периоду. Посебно истичемо чињеницу да је Хашки суд утврдио да је у општини Вуковар прије почетка рата убијено преко 150 Срба док су остали прогањани, затварани и мучени, као и да је хашки тим узео о томе изјаве од око 100 свједока.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта