Поводом изјаве хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић да ће у будућности бити потребна некаква ограда на граници али да то не треба успоређивати са Сребреницом или с концентрационим логорима Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избеглица оцјењује неприхватљивом изјаву хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић да ће у будућности бити потребна некаква ограда на граници али да то не треба успоређивати са Сребреницом или с концентрационим логорима. Наведена изјава предстваља још једну у низу провокативних изјава највиших хрватских званичника које наносе штету међусобним односима и додатно појачавају климу неразумијевања и неповјерења. Колинда Грабар Китаровић постаје све мање кредибилна због опсесивне жеље да свако мало понавља лажу тезу о Србима агресорима и злочинцима и Хрватима и Бошњацима жртвама и ослободиоцима.

Коалиција удружења избјеглица поручује Колинди Грабар Китаровић да никакве њене провокативне изјаве не могу оспорити чињеницу да је војно-полицијска акција „Олуја“ била злочиначка акција и да представља највеће етничко чишћење једног народа послије Другог свјетског рата у Европи. Колинда Грабар Китаровић добро зна да „Олуја“ и друге хрватске злочиначке акције представљају срамоту за међународну заједницу јер је дозволила да хрватске оружане снаге у више наврата нападну заштићену зону Уједињених нација и изврше страшне злочине над српским цивилима и заробљеницима. Преживјели Срби и породице жртава теже за истином и правдом која још увијек није задовољена. У хрватском друштву нема спремности да се прихвати одговорност за ратне злочине и етничко чишћење и изрази саосјећање за патње и бол својих бивших, и мањим дијело садашњих, комшија српске националности.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта