Поводом напада представника власти и неколико иѕбјегличких удружења на Споразум о сарадњи са Српском напредном странком Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица изражава жаљење због чињенице да су комесар за избјеглице Владимир Цуцић и представници неколико избјегличких удружења на неагументован и нестинит начин критиковали Споразум о сарадњи Коалиције удружења избјеглица са Српском напредном странком. У циљу истинитог информисања јавности износимо слиједеће чињенице:

Прво, током 2010 и 2011. година Коалиција удружења избјеглица упутила је 11 службених дописа Предсједнику Србије Борису Тадићу и 4 дописа премијеру Цветковићу с молбом да приме нашу делегацију и да се активно укључе у проналажење правичног и трајног рјешења имовинских и бројних других проблема избјеглих и прогнаних лица и других оштећених грађана као кључног предуслова у процесу стварног помирења међу народима у региону западног Балкана. Предсједник Тадић и премијер Цветковић нису сматрали на потребно да приме нашу делегацију.

Друго, Предсједник Тадић и Влада Србије су одбили да подрже Петицију избјеглих и прогнаних Срба из Хрватске коју је потписало 70.000 оштећених грађана и којом се тражи повратак наше одузете имовине и стечених права, исти стандарди у суђењима за ратне злочине и коначно рјешавање питања несталих лица. Главни разлог ускраћивања подршке Петицији јесте чињеница да Предсједник Тадић и Влада Србије воде политку лажног помирења према бившим југословенским републикама преко леђа стотина хиљада избјеглих и прогнаних лица и значајног броја грађана Србије који су оштећени у својим имовинским и другим правима.

Треће, Коалиција удружења избјеглица упутила је фебруара 2011. године свим шефовима посланичких група у Скупштини Србије службени допис с молбом да подрже наш приједлог о усвајању Резолуције о поштовању људских права избјеглих и прогнаних Срба и других оштећених грађана. Циљ Резолуције јесте да обавеже Владу да отвори суштински дијалог са Владом Хрватске, Владом Словеније и Савјетом министара БиХ о проналажењу правичног и трајног рјешења имовинских и бројих других проблема избјеглих и прогнаних лица и оштећених грађана. Шеф посланичке групе за европску Србију Нада Колунџија је одбила да прими нашу делегацију и разговара о нашој иницијативи. Исто су то учинили и шефови других посланичких група, изузев шефа Посланичке групе Напред Србијо Томиславa Николићa који је показао пуно разумијевање. Српска напредна странка је Споразумом о сарадњи дала пуну подршку Петицији избјеглих и прогнаних Срба из Хрватске, усвајању Резолуције о поштовању људских права избјеглих и прогнаних лица и других оштећених грађана и оснивању Фонда за пружање помоћи избјеглим, прогнаним и расељеним лицима на државном нивоу и нивоу Града Београда.

Предсједник Коалиције Миодраг Линта