Политика лажног помирења

Лист Данас, Београд, 03.фебруар 2012.

Коалиција удружења избјеглица (КУИ) потписала је 11. јануара ове године Споразум о сарадњи са Српском напредном странком, с циљем да допринесе да се послије избора формира нова влада која ће водити политику у интересу свих грађана, међу којима су у значајном броју избјегла и прогнана лица и грађани оштећени у својим имовинским и другим правима у Босни и Херцеговини, Хрватској и Словенији.

Након тога су власт и неколико избјегличких удружења, који су блиски власти, на неаргументован и неистинит начин критиковали нашу одлуку да потпишемо поменути Споразум.
Посебно желим истаћи да је Споразум о сарадњи настао као резултат вишегодишњег неуспјеха да успоставимо дијалог са предсједником Тадићем и актуелном Владом Србије о проналажењу правичног и трајног рјешења наших проблема. Главни разлог одбијања дијалога, по нашем мишљењу, јесте чињеница да Тадић и Влада воде политику лажног помирења према бившим југославенским републикама, преко леђа стотина хиљада избјеглих и прогнаних лица и великог броја других оштећених грађана Србије. Томе у прилог иду слиједеће чињенице:

Прво – током последње двије године КУИ је упутила 11 службених дописа предсједнику Борису Тадићу и четири дописа премијеру Мирку Цветковићу, с молбом да приме нашу делегацију и да се активно укључе у проналажење правичног и трајног рјешења наших проблема. Предсједник Тадић и премијер Цветковић су упорно одбијали да нас приме на разговор.

Друго, предсједник Тадић и Влада су одбили да подрже Петицију избјеглих и прогнаних Срба из Хрватске, коју је потписало 70.000 оштећених грађана и којом се само тражи повратак наше одузете имовине и стечених права, исти стандарди у суђењима за ратне злочине и коначно рјешавање питања несталих лица.
Треће, Коалиција удружења избјеглица упутила је фебруара 2011. године свим шефовима посланичких група у Скупштини Србије допис с молбом да подрже наш приједлог о усвајању Резолуције о поштовању људских права избјеглих и прогнаних лица и других оштећених грађана. Досада је једино шеф Посланичке групе Напред Србијо Томислав Николић подржао наш приједлог о усвајању Резолуције. С друге стране, шеф посланичке групе за европску Србију Нада Колунџија, као и шефови осталих посланичких група су, барем досад, одбијали да приме нашу делегацију и разговарају о наведеној иницијативи.

Четврто, Драгољуб Мићуновић, предсједник парламентарног Одбора за иностране послове, одбио је да сазове отворену сједницу Одбора поводом конференције министара спољних послова Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе која је одржана 07. новембра 2011. године у Београду на тему избјеглиштва. Коалиција удружења избјеглица је тражила да се, прије министарског састанка, отвори јавна расправа о приједлогу Заједничке декларације о рјешавању проблема избјеглиштва. Захтјевали смо да се та декларација допуни ставом према којем се четири државе обавезују да ће отворити дијалог и постићи договор о повратку одузете имовине и стечених права оштећеним грађанима на темељу Анекса Г Бечког споразума о сукцесији. Наш приједлог о допуни Декларације Влада није прихватила. Потписаним документом послана је порука јавности да постоје само социјално угрожене породице које ће се рјешавати средствима прикупљеним на донаторској конференцији у наредних 5-7 година. Такође, усвојена Заједничка декларација је у интересу Хрватске, а никако у интересу избјеглих и прогнаних Срба јер се истом шаље порука да се наши имовински и бројни други проблеми ријешени.
Пето, предсједник и Влада су одбили да подрже наш приједлог да се при Влади Србије оснује Фонд за пружање помоћи избјеглим, прогнаним и расељеним лицима. Такође, власт Града Београда је одбила да оснује истоимени Фонд на градском нивоу.

Наведене чињенице најбоље говоре о маћехинском односу власти према стотинама хиљада избјеглих и прогнаних Срба и других оштећених грађана у бившим југословенским републикама и стварним разлозима због чега је КУИ донијела одлуку о потписивању Споразума о сарадњи са СНС.
С друге стране, СНС је Споразумом о сарадњи с Коалицијом удружења избјеглица дала пуну подршку Петицији избјеглих и прогнаних Срба из Хрватске, поштовању људских права избјеглих и прогнаних лица из БиХ и Словеније, усвајању Резолуције о поштовању људских права избјеглих и прогнаних лица и других оштећених грађана у Скупштини Србије и оснивању Фонда за пружање помоћи избјеглим, прогнаним и расељеним лицима на државном нивоу и нивоу Града Београда. Скупштине осталих градова и општина издвојиће у својим буџетима дио средстава на посебну ставку. Дио средстава из Фонда Владе Србије, Фонда града Београда и посебних ставки осталих градова и општина биће усмјерен на пружање помоћи другим угроженим грађанима у локалној заједници.

Вјерујемо да ће нова влада према бившим југословенским републикама водити политику чистих рачуна, која ће бити заснована на темељним европским вриједностима о то су досљедно поштовање људских права и владавина права. Само таква политика може довести до пријатељских односа и помирења међу народима на подручју бивше Југославије. Такође, важно је нагласити да Коалиција удружења избјеглица није колективни члан Српске напредне странке, нити сам ја као њен предсједник члан било које политичке странке. Споразум о сарадњи је заснован на партнерској основи и не утиче на самосталност потписника и њихов правни статус.

Аутор је предсједник Коалиције удружења избјеглица