Поводом разговора заменика америчког државног секретара Вилијама Бернса и хрватске министарке спољних послова Весне Пусић Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица поздравља изјаву Вилијама Бернса којом је позвао Хрватску, да заједно са суседима, ради на решавању преосталих отворених питања, као је питање избеглица и њихове имовине. Апелујемо још једном на Владе Србије и Хрватске да подрже нашу иницијативу да се отвори дијалог о проналажењу свеобухватног, правичног и трајног решења проблема избеглица и грађана Србије који су оштећени у својим имовинцким правима у Хрватској. Темељ дијалога треба да буде Анекс Г Бечког споразума о сукцесији у којем се јасно наводи да ће свим грађанима бити заштићена и врећена права који су имали на дан 31 12.1990. године. Једино решавањем проблема оштећених грађана (отета, опљачкана и уништена имовина, двоструки стандарди у суђењима за ратне злочине и нестала лица), као и других отворених питања између две државе, створиће се предуслови за стварно помирење међу између српског и хрватског народа.

Хрватска није вратила имовину и стечена права (40.000 одузетих станарских права, 50.000 пензионера тражи заостале а неисплаћене пензије, преко 10.000 српских породица безуспешно тражи накнаду штете за срушене куће и привредне објекте у терористичким акцијама ван подручја ратних дјеловања, хрватска држава отима српску земљу јер се на основу решења судова досада укњижила као власник у земљишним књигама на преко 800.000 катастарских честица чији су посједници тј. катастарки власници до 1995. године били Срби, преко 5.000 Срба тражи поништавање уговора о продаји кућа преко Агенције за промет некретнина путем лажних пуномоћи и механизма двоструких уговора и бројни други примери). У Хрватској је 95% Срба осумњничено, оптужено и осуђено за ратне злочине а свега 5% Хрвата. У Хрватској данас постоји, према подацима комисије за нестала лица Владе Србије, постоји велики број познатих гробних места у којима се налазе посмртни остаци Срба.

Председник Коалиције
Миодраг Линта