Напад на споразум

Лист Правда, Београд, 22.фебруар 2012.

Коалиција удружења избеглица ће позвати избегла и прогнана лица из Хрватске, БиХ и Словеније, као и грађане Србије који воде порекло из ових држава, да својим гласом подрже Српску напредну странку на предстојећим изборима на државном, покрајинском и локалном нивоу. То стоји у споразуму, који сам 11. јануара ове године потписао са председником Српске напредне странке Томиславом Николићем. У споразуму се даље наводи да се потписници обавезују да ће на партнерским основама и у духу дијалога радити на реализацији споразума, као и да овај споразум не утиче на самосталност потписника у њиховом раду и реализацији њихових програмских задатака.

Коалиција је одмах постала објекат инсинуација да сам малтене чланство избегличких удружења превео у СНС, што, како се види из одредби споразума, није тачно. Нападнути смо да смо напустили принцип да су избегличка удружења нестраначке и невладине организације. Наглашавам, ми нисмо чланови СНС-а, већ широког народног покрета, чији је циљ формирање нове владе, која ће радити у интересу свих грађана. Једини интерес Коалиције је остваривање права избеглих и прогнаних лица, на чему садашња власт није учинила готово ништа.

Нажалост, по потписивању споразума са СНС-ом уследио је ударац са стране са које смо га најмање очекивали. Асоцијација избегличких и других удружења Срба из Хрватске осудила је наш споразум са СНС-ом, тврдећи да смо злоупотребили 70.000 потписа подршке Петицији избеглих и прогнаних Срба из Хрватске. Наше колеге из Асоцијације знају добро да је актуелна власт у Србији одбила да подржи ту петицију. С друге стране, СНС је дала пуну подршку петицији, којом само тражимо повратак наше одузете имовине и стечених права, исте стандарде у суђењима за ратне злочине и решавање питања несталих лица. Постављам питање: ко је овластио неколико људи у врху Асоцијације избегличких удружења да нападају споразум о сарадњи између Коалиције и СНС-а и да се на тај начин залажу да оних 70.000 потписа подршке петицији које смо предали на све најважније домаће и стране адресе остану мртво слово на папиру?
Речено је и да су избегличка удружења упућена да сарађују са државним органима. Врло интересантно запажање! Наиме, нема те надлежне институције у Србији од које у ове три године постојања Коалиције нисмо тражили помоћ у решавању наших имовинских и бројних других проблема. Нисмо чак добили ни писмени одговор на барем један од послатих дописа. Такође, фебруара прошле године послали смо свим посланичким групама молбу да подрже нашу иницијативу да Скупштина Србије усвоји резолуцију о поштовању људских права избеглих и прогнаних лица и других оштећених грађана из република бивше Југославије. Досад је једино СНС дала пуну подршку. Такође, СНС је подржала наш предлог да се при Влади Србије оснује фонд за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима.

Сматрам да је актуелна власт упропастила све сјајне прилике које је имала како би нам помогла. Једна од њих била је да покрене дијалог са Хрватском о решавању наших имовинских и других проблема за време док је званични Загреб са ЕУ водио преговоре о поглављу 23, Правосуђе и људска права, током 2010. и 2011. године.

Аутор је председник Коалиције удружења избеглица у Србији