Поводом наставка антисрпских инцидената у Хрватској почетком 2014. године Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Наставак антисрпских инцидената почетком ове године показује да у Хрватској нема стварне воље да се поштују сопствени Устав и закони тј. да се процесуирају сви они појединци и групе који шире говор мржње, насиља и незаконитости. Такође, хрватско друштво, осим часних изузетака, није спремно да јавно осуди антићириличну и антиспрску кампању у Хрватској. Ту , прије свега, мислимо да Католичку цркву, Хрватску академију знаности и умјетности, Хрватско друштво књижевника, Матицу хрватску и др. Нажалост, и Европска унија, још увијек, ћути на догађаје у Хрватској што додатно охрабрује антисрпско дјеловање наведених појединаца и група.

Коалиција удружења избјеглица тражи да се коначно сазове посебна сједница Скупштине Србије на којој би се расправљало о проблемима избјеглих и прогнаних Срба, других оштећених грађана и Срба повратника у Хрватској и Босни и Херцеговини и усвојила Резолуција о поштовању њихових људских права. Такође, тражимо да Влада Србије покрене стални дијалог са Владом Хрватске и Савјетом министара БиХ о рјешавању отворених питања: нестала лица, ратни злочини, отета имовина и стечена права, накнада штете за уништену, оштећену и несталу имовину, очување националног и културног идентитета Срба у Хрватској и Федерацији БиХ, економски развој српских крајева у Хрватској и Федерацији БиХ и др.

Подсјећамо да се почетком 2014. године у Хрватској десило више антисрпских инцидената: у периоду између 3. и 5. јануара оскрнављено је православно гробље у Чепину код Осијека; 05. јануара у Вуковару су скинуте двије плоче са Прекршајног и Општинског суда и оштећене су још четири двојезичне табле; 05. јануара непознати починоци у Сплиту су на возилу београдских таблица урезали слово У, украли предње таблице и поломили ретровизоре; 06. јануара у Пули је плоча с ћириличним натписом на згради Вијећа српске националне мањине ишарана спрејем.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта