Поводом одлуке Европске комисије да предложи затварање преговора, те да се Хрватска придружи Европској унији 01. јула 2013. године Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица је непријатно изненађена одлуком Европске комисије да предложи Савету Европске уније затварање преговора са Хрватском јер Хрватска није испунила европске стандарде који се тичу поглавља 23 «Правосуђе и људска права». У извештају избегличких удружења, који је послан челним личностима Европске уније, се наводи низ чињеница које јасно говоре да Хрватска није вратила одузета имовинска и стечена права избеглим и прогнаним Срба (пољопривредно земљиште, куће, пословни простори, станарска права, покретна имовина, заостале а доспеле пензије, динарска и девизна штедња, неучестовање у процесу приватизације и др.), да није успоставила независно, непристрасно и ефикасно правосуђе у области суђења за ратне злочине и друга кривична дела у ратном периоду и да није завршила процес есхумације и идентификације посмртних остатака Срба из преко 600 познатих гробних места.

Око 500.000 избеглих и проганих Срба из Републике Хрватске и преко 100.000 грађана Србије који су оштећени у својим имовинским и другим правима у Хрватској апелују на Савет Европске уније и земље чланице Европске уније да пре потписивања Уговора о приступању, крајем ове године, отворе суштински дијалог са Републиком Хрватском о проналажењу свеобухватног и трајног решења њухових проблема. Темељ дијалога треба да буде Бечки споразум о сукцесији који је потписан пре тачно 10 година од стране држава насталих на простору бивше Југославије. У анексу Г бечког споразума се врло јасно каже ће свим оштећеним грађанима бити враћена права која су имали на дан 31.12.1990. године.

Тражимо од Народне скупштине Републике Србије да усвоји Резолуцију о поштовању људских права избеглих и прогнаних Срба из Републике Хрватске која је достављена свим шефовима посланичких група пре три месеца. Циљ Резолуције јесте да питање 500.000 избеглих и прогнаних Срба и 100.000 грађана Србије који су оштећени у својим имовинским и другим правима у Хрватској дефинише као једно од отворених питања у односима између Београда и Загреба.

Предсjедник Коалиције
Миодраг Линта