Повoдом одржане друге сједнице Савjета за односе са Србима у региону, којој је предсједавао предсједник Републике Томислав Николић, Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

На сједници Савјета су разматрана бројна питања у вези с положајем српског народа у земљама региона, као и начини како би се статус српског народа могао побољшати. Разматране су и информације о активностима Савјета, о измјенама и допунама Закона о дијаспори и Србима у региону, као и извјештај о положају Срба у Хрватској, који је поднијела Канцеларија за сарадњу с дијаспором и Србима у региону. Посебна пажња посвећена је проблемима са којима се суочавају Срби у Хрватској, као што је одузета имовина, заостале а неисплаћене пензије, питање ратних злочина, лоша економска ситуација у повратничким крајевима, непоштовање Уставног закона који Србима гаратује пропорционалну заступљеност у државним органима и слободну употребу српског језика и ћириличног писма и др. Такође, разговарано је о потреби да се наставе консултације у вези приједлога Резолуције о поштовању људских права избјеглих и проганих лица и других оштећених грађана из Хрватске и Босне и Херцеговине. Предсједник Николић је нагласио своју спремност да у разговорима са хрватстким предсједником Јосиповићем тражи да се пронађу рјешења за бројне проблеме са којима се суочавају избјегли Срби. Посебно је истакао да је један од предуслова за успјешно рјешавање проблема слога и јединствено дјеловање представника Срба из Хрватске.

Поред предсједника Николића на сједници Савјета били су присутни из Србије: предсједник Народне скупштине Небојша Стефановић; министар просвјете Жарко Обрадовић; савјетник предсједника Републике и Високи представник Владе Србије за сукцесију проф. др. Оливер Антић; директорка Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Славка Драшковић; државни секретар у Министарству спољних послова Вера Маврић и неколико чланова кабинета предсједника Републике. Из Хрватске су били позвани и одазвали се на састанак: предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац; предсједник Српског културног друштва „Просвјета“ Чедомир Вишњић; предсједник Српског привредног друштва „Привредник“ Никола Лунић; предсједник Заједничког вијећа опћина из Вуковара Драган Црногорац; предсједник Српског демократског форума из Загреба Вељко Џакула; предсједник Самосталне демократске српске странке Војислав Станимировић; предсједник Демократске партије Срба Митар Којадиновић; предсједник Наше странке Јован Ајдуковић и предсједник Српске народне странке Милан Радић. Састанку је присуствовао предсједник Коалиције удружења избјеглица и народни посланик Миодраг Линта и предсједник Асоцијације избјегличких удружења Милојко Будимир.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица