Повoдом одржаног Петог Крајишког откоса у насељу Бусије, општина Земун, Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица је, поводом Свјетског дана избјеглица (20.јун), по пети пут организовала спортско-културну манифестацију „Крајишки откос“ чији је циљ његовање културног наслеђа и народних обичаја Срба из Крајине. Манифестација је одржана у недељу 22. јуна 2014. године код цркве Светог Ћирила и Методија у избјегличком насељу Бусије, општина Земун. Поред надметања косаца, посјетиоци су имали прилику да виде изложбу слика, рукотворина и књига. Навече је одржано књижевно вече у Парохијском дому уз учешће 20-так крајишких књижевника и пјесника.

На Петом Крајишком откосу било је присутно преко 2.000 Крајишника и њихових пријатеља, међу којима су биле угледне званице: министар унутрашњих послова Небојша Стефановић; министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин; савјетнице предсједника Републике Станислава Пак и Јасмина Митровић-Марић; извршни директор Телекома и кум славе у Бусијама Миленко Џелетовић; помоћник комесара за избјеглице Иван Гергинов и замјеник предсједника општине Земун Дамир Ковачевић.

Пети Крајишки откос је почео са Вечерњим богослужењем у цркви Светог Ћирила и Методија који је служио Владика Сремски Василије. Након изласка из цркве Владика Василије је одржао помен код споменика за све страдале у грађанском рату 90-тих година. Након завршетка помена предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта је, у име организатора манифестације, положио вијенац за страдале Крајишнике, а затим су сви присутни минутом ћутње одали почаст свим страдалим. Прије обраћања гостију интонирана је државна химна „Боже правде“ , а женска пјевачка група Завичајног удружења Банијаца је отпјевала пјесму „Ој Крајино“.

Присутним посјетиоцима са бине су се обратили предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта у име организатора манифестације; Јован Вученовић у име насеља Бусије; Дамир Ковачевић, у име општине Земун; госпођа Станислава Пак, у име предсједника Републике Томислава Николића; министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, у име свог министарства; министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, у име предсједника Владе Александра Вучића, који је и отворио Пети Крајишки откос. Драмски умјетник Љубивоје Тадић је рецитовао дијелове из књиге Арчибалда Рајса „Чујте Срби“, а Владика Василије је благосовио манифестацију.

Прије почетка званичног такмичења прве откосе су покосили Владика Василије, министри Стефановић и Вулин и народни посланик Миодраг Линта. На такмичењу у кошњи учестовало је 27 косаца од 17 до 77 година из Србије, Републике Српске и Хрватске. Осим брзине, оцјењиван је и квалитет кошње и ширина откоса. По оцјени судија, прво мјесто је освојио Драго Богавац, родом из Врлике; друго мјесто је припало Недјељку Керлецу, родом из Грахова а треће Милану Вукелићу, родом из Личких Јасеница. Најмлађи косац је био Марко Стојановић, а најстарији Стојан Ковачевић.

Коалиција удружења избјеглица жели да се захвали свим појединцима и институцијама који су помогли организовање Петог Крајишког откоса, између осталих, старјешини храма Светог Ћирила и Методија оцу Милораду и његовом сабрату оцу Мићи; затим Дарку Здјелару, за помоћ у припреми терена за косидбу; Сави Смољановићу, за вођење манифестације; Милану Јовановићу, за снимање манифестације и Светозару Данчуо, за фотографисање манифестације; Комесаријату за избјеглице и ЈКП „Зеленило“ – Београд. Захваљујемо се електронским и штампаним медијима (Агенција Тањуг, РТС, ТВ Пинк, ТВ Б92, ТВ Скy плус, РТВ Студио Б, РТВ Стара Пазова, Вечерње новости, Франкфуртске вести и др.) који су испратили нашу манифестацију. Посебно се захваљујемо члановима Организационог одбора Петог Крајишког откоса, другим члановима наше Коалиције и нашим пријатељима, који су несебично уложили свој труд и вријеме да Пети Крајишки откос буде организован на високом нивоу и најбољем реду уз задовољство гостију, учесника и многобројних посјетилаца.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица