Повoдом одржаног састанка потпредсједника влада Србије и Хрватске Александра Вучића и Весне Пусић у Београду Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица поздравља чињеницу да је одржан састанак првог потпредсједника Владе Србије Александра Вучића и потпредсједнице Владе Хрватске Весне Пусић с циљем даљег унапређења међусобних односа двије земље. Међутим, сматрамо да није могуће успоставити односе међусобног поштовања и уважавања без правичног рјешавања отворених питања између двије државе. То су питања која се тичу несталих лица, ратних злочина, одузете имовине и стечених права, накнаде штете за уништену, оштећену и несталу имовину, границе, очувања националног и културног идентитета Срба у Хрватској и др.

Вјерујемо да ће послије избора нова Влада Србије интезивирати рад постојећих шест међудржавних комисија и радних група између Србије и Хрватске (нестала лица, ратни злочини, пензије, националне мањине, повратка културних добара и границе); да ће покренути иницијативу да се оснује међудржавна српско-хрватска комисија за спровођење Анекса Г Бечког споразума о сукцесији у коме се јасно наводи да ће свих физичким и правним лицима бити заштићена и враћена права која су имали на дан 31.12.1990. године, као и да се обнови рад некадашње југословенско-хрватске комисије за накнаду штете из 1997. године чији је циљ био да припреми нацрт споразума о накнади штете за уништену, оштећену инесталу имовину.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта