Повoдом одржаног састанка представника 38 избјегличких и других удружења Срба из Хрватске и Босне и Херцеговине са предсједником Народне скупштине Небојшом Стефановићем, а поводом Свјетског дана избјеглица, Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Представници избјегличких и других удружења упознали су господина Стефановића са бројним проблемима са којима се суочавају избјегли и прогнани Срби и други оштећени грађани из Хрватске и Босне и Херцеговине везано за одузету, уништену или оштећену, имовину, пензије, радни стаж, нестала лица и др. Такође, било је разговора о проблемима са којима се суочавају избјегли Срби у процесу интеграције у Србији.

Предсједник Народне скупштине Небојша Стефановић рекао да ће, најкасније до краја ове године, бити сазвана посебна сједница Народне скупштине на којој ће се усвојити Резолуција о поштовању људских права избјеглих и прогнаних лица и других оштећених грађана из Хрватске и Босне и Херцеговине. Нацрт Резолуције је упућен представницима српских институција у Хрватској и БиХ с циљем да доставе своје приједлоге и сугестије у вези њеног садржаја. Такође, господин Стефановић је рекао да треба активирати постојеће радне групе које морају да више раде на рјешавању проблема избјеглих и прогнаних лица; да се парламент убудуће укључи у контролу новца од међународних донатора који треба да се користи за рјешавање стамбених потреба избјеглих и прогнаних лица у процесу интеграције, као и да ће парламент инсистирати код државних органа да се поштује Бечки споразум о сукцесији.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта се захвалио предсједнику Стeфановићу на разумијевању проблема избјеглих и прогнаних лица и изразио очекивање у скоро усвајање Резолуције у Народној скупштини и активној улози Владе Србије у проналажњу правичног и трајног рјешења наших проблема на темељу Анекса Г Бечког споразума о сукцесији. У наведеном Анексу веома јасно стоји да ће свим грађанима бити заштићена и враћена права која су имали на дан 31.12.1990. године.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица