Поводом састанка потпредсједника Владе Србије са представницима неколико удружења избjеглих Срба из Хрватске који је одржан 11. новембра Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица осуђује одлуку представника неколико удружења избјеглих Срба из Хрватске окупљених у Асоцијацију избјегличких удружења да подрже министарску конференцију и усвојену Заједничку декларацију о окончавању расељавања и обезбеђивања трајних рјешења за угрожене избјеглице и интерно расељено лица“. Постављамо питање ко је наведној господи (Раде Матијаш, Јово Каблар, Коста Новаковић, Раденко Попић) дао мандат да подрже министарску конференцију и Заједничку декларацију која је супротна интересима 500.000 избеглих и прогнаих Срба и преко 100.000 грађана Србије који су оштећени у својим имовинских и другим правима у Хрватској?

Коалиција удружења избјеглица сматра да је потписана Заједничка декларација у интересу Хрватске јер се њом шаље порука да су имовински и други проблеми избјеглих и прогнаних Срба рјешени а да ће се социјални случајеви рјешавати кроз средства прикупљена на Донаторској конференцији наредних пет година. Заједничка декларација је супротна и Петицији избјеглих и прогнаних Срба из Хрватске којом се тражи поврат наших незаконито одузетих имовинских права, успостава истих стандарда у суђењима за ратне злочине и рјешавање питања несталих лица. Петицију је својим потписом досад подржало преко 70.000 оштећених грађана.

Постављамо питање потпредсједнику Кркобабиђу зашто Влада Србије није подржала став Коалиције удружења избјеглциа да се Заједничка декларација допуни одредбом према којој се четири државе обавезују да ће хитно започети дијалог и постићи договор о повратку наших незаконито одузетих имовиннских и стечених права? Умјесто политике лажног помирења преко леђа Крајишника и других оштећених грађана тражимо да Влада Србије води политику чистих рачуна према Хрватској која треба бити заснована на досљедном поштовању људских права.

Предсједник Коалиције
Миодраг Линта