Поводом серије прилога: ,,У чему нам може помоћи попис”

За избегле посебан образац

Лист Политика, Београд, 22.септембар 2011.

Представници избегличких удружења траже од Владе Србије да донесе хитну одлуку да се током пописа становништва од 1. до 15. октобра на посебном обрасцу евидентирају лица која су избегла или прогнана из држава насталих на подручју бивше СФРЈ (Хрватска, БиХ и Словенија), као и грађани Србије који су оштећени у својим имовинским и другим правима у поменутим државама.

Истовремено тражимо да се избеглим и прогнаним лицима и другим оштећеним грађанима који живе у трећим земљама (Аустралија, Нови Зеланд, САД, Канада, европске земље…) омогући да се евидентирају у нашим дипломатско-конзуларним представништвима. Јединствена база података о оштећеним грађанима ојачала би позиције Србије у отварању суштинског дијалога са Хрватском уз посредовање ЕУ.

Тражимо и одговор од владе шта је с резултатима пописа имовине избеглих и прогнаних лица који је 1996. године организовало Министарство правде бивше СР Југославије. У августу 2010. упутили смо допис Министарству финансија Републике Србије у којем смо тражили одговор на следећа питања: прво,да ли се материјал о попису имовине избеглих и прогнаних Срба налази у Министарству финансија, сектор за имовинско-правне односе; друго, да ли је тачна информација да пописни материјал није обрађен те да не постоји званичан извештај о вредности имовине избеглих и прогнаних Срба и осталих грађана; треће, у случају да је пописни материјал обрађен да ли је званичан извештај о вредности имовине избеглих и прогнаних Срба и осталих грађана доступан јавности. Одговоре на ова питања још нисмо добили. Подсећамо да су представници 104 удружења избеглих и прогнаних Срба из Хрватске потписом и печатом подржали петицију избеглих и прогнаних Срба из Хрватске. У петицији је набројано 12 кључних проблема 500.000 избеглих и прогнаних Срба из Хрватске и више од 100.000 грађана Србије који су оштећени у својим имовинским и другим правима у Хрватској.

Од децембра прошле до јуна ове године прикупили смо 70.000 потписа подршке оштећеним грађанима. Прикупљене потписе смо доставили председнику Србије, председници Народне скупштине, премијеру, као и релевантним личностима у међународној заједници (Европска унија, Савет Европе, ОЕБС и др.).

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта