Разговор са Миодрагом Линтом, Радио телевизија Србије – редакција за дијаспору

Хапшење дванаест мештана српске националности у селу Трпиња код Вуковара изазвало је оштру осуду српских представника и институција у Хрватској али и избегличких удружења Срба у Србији. Уз непотребну демонстрацију силе, са фантомкама на главама и наоружане дугим цевима, специјалне униформисане јединице хрватске полиције овај чин су извеле у четвртак, 11. јула.

Посланик у Скупштини Републике Србије и председник Коалиције удружења избеглица из Хрватске и Босне и Херцеговине у Србији, Миодраг Линта, упозорава да је „овакав потез хрватских власти јасна порука Србима који данас живе у Хрватској да у њој нису добродошли и на тај начин их застрашује, а на другој страни, то је уједно порука и свим избеглим и прогнаним Србима овде у Србији да се не враћају у Хрватску“.

Линта сматра да овакав начин хапшења, само једанаест дана након уласка Хрватске у Европску Унију (ЕУ), није допринос процесу јачања добросуседских односа али ни јачању процеса помирења између два народа, Срба и Хрвата. Говорећи за сајт Програма за дијаспору РТС-а Линта је додао да „посебно забрињава чињеница да је само пре неколико дана, пре хапшења у Трпињи, Хрватска доставила српском Министарству правде списак од 1577 имена против којих се води истрага или су подигнуте оптужнице за ратне злочине почињене у периоду 1991 – 1995. године, и на том списку се не налази ниједан од пре три дана приведених Срба“! То је по Линти јасан показатељ да „хрватска страна није искрена у својим изјавама када каже да жели да на правичан и законит начин реши питање ратних злочина“.

Линта је такође подсетио да је хрватска страна још пре две и по године званичницима Србије већ послала један списак осумњичених, оптужених и осуђених лица за ратне злочине. Тај је списак, како наводи Линта, за 28 имена био мањи од овог најновијег од пре пет дана, који је ревидиран и на коме није било ни једног од прекјуче ухапшених Срба из Трпиње!?

Да цинизам буде још већи сви ухапшени Срби у Трпињу су се након рата вратили и ту живе више од петнаест година, подсећа Линта, и у том смислу упућује и питање „зашто хрватске власти нису уредно доставиле позив тим Србима да се одазову у вуковарску полицију или тужилаштво, те дају изјаву по оптужби да су починиули злочине везане за догађаје из 1991. године, а не да их се хапси и то на један спектакуларан начин и уз демонстрацију силе којом се изазива страх и узнемирење тамношњих Срба као колектива, али и обесхрабрује повратак оних избеглих и прогнаних из Хрватске“.

Линта је најавио да ће Коалиција покренути инцијативу да Република Србија позове Републику Хрватску да заједнички и озбиљно размотре целокупну новонасталу ситуацију и да, у једној мирној и толерантној атмосфери, пронађу решење које би подразумевало сагласност да сви они који су чинили ратне злочине и друга тешка кривична дела буду процесуирани, али такође да свима онима који то нису чинили и који су ослобођени оптужби буде омогућена слобода кретања, те да не морају да страхују да ће бити поново хапшени, и уз то на један крајње непримеран начин.

Линта је закључио да је веома важно да у овај дијалог буде укључена и ЕУ.