Допис Министру правде и државне управе Николи Селаковићу поводом хапшења бившег официра ЈНА Слободана Дотлића

Ур. број: 66/2013
Београд, 24.10.2013.

МИНИСТАРСТВО ПРАВДЕ И ДРЖАВНЕ УПРАВЕ
– Никола Селаковић, министар –

Предмет: ухапшен бивши официр ЈНА Слободан Дотлић

Поштовани господине Селаковић,

Дана 18. октобра 2013. године хрватска полиција ухапсила је бившег официра ЈНА Слободана Дотлића који је имао рјешење хрватског суда за обнављање судског поступка у којем је оптужен за ратни злочин у Госпићу против хрватских цивила, али је и даље против њега постојала оптужница и потјерница. Дотлић, који од 2000. године живи у Аустралији, ухапшен је на граници Хрватске са Мађарском, након што се враћао из посјете родитељима у Кореници.

Слободан Дотлић је као официр ЈНА 18.09.1991. године упахшен од стране хрватских паравојних снага и боравио је у затвору у Госпићу до 26.11.1991. године. У затвору је свакодневно физички и психички злостављан, поломљено му је 7 ребара и разбијена му је лобања. Посљедице су велике и трајне: инвалид је прве категорије са 80% инвалидитета и има трајну главобољу и посттрауматски стрес. Из затвора је пуштен након размјене, без икакве кривице и пресуде. За злочин учињен према њему није нико одговарао. Послије изласка са ВМА остаје у Србији до 2000. године и постаје њен држављанин. Отац је петоро дјеце.

Желим да Вас замолим да, у оквиру својих надлежности, тражите од Министарства правосуђа Републике Хрватске да се против Слободана Дотлића обустави поступак и да буде ослобођен јер није учинио никакво кривично дјело.

С поштовањем,

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта