Коалциија удружења избјеглица и Завичајни клуб Кордунаша, поводом хапшења Марка Царевића, српског повратника из 2005. године, предсједника Мјесне заједнице Горњи Сјеничак-Утиња у два мандата у Карловцу и члана Вијећа српске националне заједнице Карловачке жупаније, од стране хрватске специјалне полиције издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалциија удружења избјеглица и Завичајни клуб Кордунаша најоштрије осуђују хапшење господина Марка Царевића и сматрају да, уз предходна хапшења господина Миле Дакића и 12 Срба из села Трпиња, представља само једно у низу притисака на Србе у Републици Хрватској и у избјеглиштву да одустану од повратка и тражења својих личних, имовинских и стечених права. Недопустиво је да жупанијско државно одвјетништво у Ријеци господина Марка Царевића терети за ратни злочин из 1991. године а његово име се не налази на списку 1.577 осумњичених, осуђених и оптужених лица за кривична дјела ратних злочина пред хрватским судовима, којег је Хрватска предала српском Министарству правде у јулу ове године.

Ово хапшење је изведено уз непримјерену демонстрацију силе, до зуба наоружаних специјалаца, дајући јасну и недвосмислену поруку осталим становницима овога кордунашког села и шире. Узнемиреност на Кордуну је тиме кулиминирала да су неки повратници већ одлучили да се поново врате у избјеглиштво у Србију, а многи у избјеглиштву су одустали од планиране посјете свом родном крају. С тога изражавамо забринутост за безбедност свих лица, како Срба повратника, тако и оних који повремено посећују свој родни крај, јер свако од нас може да буде ухапшен, па и без ваљаних доказа.

Истовремено тражимо да Република Србија покрене поступак за утврђивање чињеница како су страдали српски цивили на Кордуну у току хрватске акције „Олуја“. Само у селу Сјеничак, у којем живи господин Царевић, 7. августа 1995. године припадници Хрватске војске су убили шест Срба цивила: Бранка Пелеша (64), Васу Бижића (77), Ђуру Манојловића (63), Јелицу Мркобрад (68), Петара Рудана (45) и Марка Бијелића (66). Неки од њих убијени су на најзвјерскији начин. Тако су Васи Бижићу запалили кућу а њега везаног бацили у пламен. Тијело Петра Рудана је обезглављено, а глава је скоро годину дана касније пронађена пет километара од мјеста погибије. Тијело Бранка Пелеша ћерка је пронашла тек када је снијег окопнио – у прољеће 1996. године. Такођер, тражимо да се до краја разријеши одговорност за догађаје на Коранском мосту 1991. као и многа друга трагична дешавања широм Кордуна.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта

Предсједник Завичајног клуба Кордунаша
Петар Шаула