Повoдом одбијања челних људи Асоцијације избјегличких и других удружења Срба из Хрватске да буду дио заједничке делегације избјеглих и прогнаних Срба на састанку са хрватским предсједником Ивом Јосиповићем и његовом делегацијом Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица изражава жаљење због чињенице да су представници Асоцијације избјегличких и других удружења Срба из Хрватске на челу са Милојком Будимиром одбили да буду дио заједничке делегације избјеглих и прогнаних Срба која је 16. октобара 2013. године са почетком у 18 часова имала разговор у Дому Народне скупштине Републике Србије са хрватским предсједником Ивом Јосиповићем и његовом делегацијом.

Прије посјете хрватског предсједника Иве Јосиповића Србији Асоцијација избјегличких и других удружења Срба из Хрватске обратила се кабинету господина Јосиповића у Загребу с молбом да прими њихову делегацију. Истовремено једна од чланица Асоцијације тј. Удружење породица несталих и погинулих Суза чији је формални предсједник Драгана Ђукић, а стварни шеф Чедомир Марић, и Удружење породица несталих лица из западне Славоније чији је предсједник Љуба Шућур су се, такође, обратили кабинету господина Јосиповића с молбом да прими њихове делегације. Кабинет хрватског предсједника Јосиповића је прихватио да прими одвојено представнике сва три горе наведена удружења приликом његове посјете Београду.

Због чега је хрватски предсједник прихватио да прими одвојено три делегације избјеглих Срба из Хрватске? Одговор је веома јасан. С једне стране господин Јосиповић би показао ширину а с друге стране протјерани Срби би показали, још једном, да су нејединствени, неозбиљни и неодговорни јер не могу да се сложе ни чак кад је у питању однос према Хрватској. Коалиција удружења избјеглица је била против да се шаљу писма у кабинет хрватског предсједника Јосиповића већ је сматрала да треба да се у сарадњи с кабинетом предсједника Србије Томислава Николића договори једна заједничка делегација избјеглих и прогнаних Срба из Хрватске.

У својству предсједника Коалиције удружења избјеглица обратио сам се кабинету господина Николића и замолио да подрже наш приједлог да се формира заједничка делегација избјеглих и прогнаних Срба за састанак с хрватским предсједником Јосиповићем и да се на тај начин пошаље порука да смо озбиљни и одговорни људи када су у питању борба за права наших земљака. Кабинет предсједника Николића је прихватио наш приједлог и са својим ставом упознао кабинет хрватског предсједника Јосиповића. Договорено је да заједничку делегацију избјеглих и прогнаних Срба чине три представника Коалциије удружења избјеглица (Миодраг Линта, Миле Шапић и Вељко Жигић), четири представника Асоцијације избјегличких и других удружења Срба из Хрватске (Милојко Будимир, Јован Каблар, Драгана Ђукић и Драган Пјевач) и два представника Удружења породица несталих лица из западне Славоније (Љуба Шућур и Татјана Бенак).

Предложио сам да у заједничкој делегацији буде више представника Асоцијације него Коалиције управо с циљем да покажемо максималну спремност да се образује заједничка делегација избјеглих и прогнаних Срба и тиме пошаље порука да смо озбиљни и одговорни према својим сународницима тј, да смо спремни да превазиђемо сопствене сујете и личне интересе. Због наведеног лично сам позвао Милојка Будимира, Јована Каблара и Драгана Пјевача да их замолим да прихвате идеју заједничке делегације. Будимир није био расположен за разговор и само је рекао да је он већ договорио састанак са кабинетом хрватског предсједника Јосиповића. На моју констатацију да није добро да идемо у више колона рекао је да више нема шта да разговара са мном. Јован Каблар је кратко рекао да о томе нема шта рећи и да је једина адреса за разговор Милојко Будимир. Драган Пјевач је прихватио идеју да буде дио заједничке делегације и сматрао је да је то добра идеја.

Кабинет предсједника Републике Томислава Николића остао је на становишту да је једини исправни приступ да се образује једна заједничка делегација избјеглих и прогнаних Срба која ће имати састанак у Дому Народне скупштине с хрватским предсједником Ивом Јосиповићем. Тим поводом кабинет господина Николића послао је списак заједничке делегације од девет горе поменутих чланова протоколу Народне скупштине Републике Србије с молбом да их телефонски обавијести о времену и мјесту одржавања састанка. Дана 15. октобра 2013. године (уторак) шеф протокола Народне скупштине Љубица Васиљевић телефонски је позвала свих девет чланова делегације (Миодраг Линта, Милојко Будимир, Миле Шапић, Вељко Жигић, Јован Каблар, Драгана Ђукић, Драган Пјевач, Љуба Шућур и Татјана Бенак) и обавијестила их да ће се састанак с хрватским предсједником Јосиповићем одржати сутрадан у Дому Народне скупштине с почетком у 18 часова.

Сутрадан тј. у сриједу ујутро челни људи Асоцијације (Милојко Будимир, Раде Матијаш, Јован Каблар и други) одржали су састанак и донијели одлуку да одбију приједлог кабинета предсједника Републике Томислава Николића да се образује заједничка делегација избјеглих и прогнаних Срба а коју ће на састанку подржати предсједник Народне скупштине Небојша Стефановић, као домаћин састанка, секретар Владе Србије и шеф комисије за нестала лица Вељко Одаловић и амбасадор Србије у Хрватској Станимир Вукићевић. У току дана Милојко Будимир је позвао шефа Протокола Народне скупштине Љубицу Васиљевић и обавијестио је, без образложења, да неће доћи на састанак. У току дана позвао ме је Драган Пјевач и питао да ли умјесто Драгане Ђукић може да члан делегације буде Чедомир Марић. Одмах сам позвао кабиет предсједника Николића и замолио да се прихвати замјена што је одмах учињено. Госпођа Љубица Васиљевић позвала је Чедомира Марића и обавијестила га, формално, о термину одржавања састанка на чему јој се он захвалио. У сриједу око 16 часова позвао ме је Драган Пјевач и рекао ми да је Чедомир Марић искључио свој мобилни телефон и да се више не јавља јер то значи да и он неће ићи на састанак и да због тога и он одустаје од састанка. Поновио сам позвао Милојка Бидимира и Јована Каблара да их лично замолим да, ипак, дођу на састанак и буду дио заједничке делегације избјеглих и прогнаних Срба из Хрватске. Нажалост, обојица су ми прекинула линију чим су видјели да им зовем са мог мобилног телефона.

У сриједу око 17.30 часова у Дом Народне скупштине дошло је свега пет чланова делегације (Миодраг Линта, Миле Шапић, Вељко Жигић, Љуба Шућур и Татјана Бенак). Остала четири члана делегације нису дошла на састанак (Милојко Будимир, Јован Каблар, Чедомир Марић и Драган Пјевач). Због тога је Протокол Народне скупштине био принуђен да са стола у скупштинкој сали скине табле са њиховим именима што је било непријатно јер су у сали већ били чланови хрватске делегације. Сматрам да је оваквим односом Милојко Будимир, као предсједник Асоцијације избјегличких и других удружења Срба из Хрватске показао непоштовање према предсједнику Републике Србије Томиславу Николићу, предсједнику Народне скупштине Небојши Стефановићу, као домаћину састанка, као и осталим члановима српске делегације. Овим чином Милојко Будимир је једном показао да су му сујета и лични интереси или можда нешто треће изнад интереса нашег народа. Тешко је разумјети чињеницу да Милојко Будимир себи даје за право да одбије бити дио заједничке делегације избеглих и прогнаних Срба која има састанак с хрватским предсједником а домаћин састанка је предсједник Народне скупштине Републике Србије!!!

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта