Допис предсједнику Владе Републике Хрватске Зорану Милановићу

ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ ХРВАТСКЕ
– Зоран Милановић, предсједник Владе –

Предмет: Молба да Влада Хрватске донесе Одлуку којом ће омогућити да преко 50.000 грађана српске националности који су на незаконит начин избрисани из евиденције хрватског пребивалишта да поново пријаве пребивалиште и изваде хрватске личне карте о трошку Републике Хрватске, као и да престане вишемјесечно недолично понашање хрватских службеника о конзулатима у Београду и Суботици и појединим полицијским страницама јер врше притисак на прогнане Србе да одјаве пребивалиште и пониште хрватске личне карте што је супротно Закону о пребивалишту

Поштовани господине Милановић,

Желим да Вас замолим да Влада Републике Хрватске донесе Одлуку којом ће омогућити грађанима српске националности који су на незаконит начин избрисани из евиденције хрватског пребивалишта да поново пријаве пребивалиште и изваде хрватске личне карте о трошку Републике Хрватске. Према нашим подацима у периоду од 1991. до краја 2013. године Министарство унутрашњих послова Републике Хрватске је на незаконит начин избрисало из евиденције хрватског пребивалишта преко 50.000 Срба.

Хрватски службеници су, погрешном примјеном члана 13 старог Закона о пребивалишту и боравишту, који је био на снази од средине 1991. до краја 2012. године, избрисали велики број грађана српске националности. Полицијске управе у жупанијама, односно полицијске станице, су позивајући се на речени законски члан масовно издавали рјешења о брисању из евиденције на основу теренских провјера својих службеника. Провјере су, често, обављане у вечерњим сатима и њоме би на брзину било утврђено да ли именовани пребивају на наведеној адреси. Поред тога, полиција је обилазила грађане српске националности старије животне доби и тражила од њих да поруче својим синовима, кћеркама или рођацима, који живе у Србији или Републици Српској, да у року од 10-так дана одјаве пребивалиште или ће бити кажњени и брисани из евиденције. Под изговором сређивања пописа бирача хрватски службеници су дуги низ годинама незаконито брисали Србе из евиденције пребивалишта. Међутим, у том периоду из евиденције пребивалишта нису брисани досељени Хрвати из Босне и Херцеговине. Стари Закон о пребивалишту и боравишту није предвиђао могућност одјаве пребивалишта лица, без њезина личног захтјева. То су више јавно изјавили министар полиције Ранко Остојић и министар управе Арсен Баук.

Хрватски службеници су од краја 2012. године, када је ступио на снагу нови Закон о пребивалишту врше притисак у полицијским станицама и конзулатима у Београду и Суботици да сами одјаве пребивалиште или чак самовољно поништавају хрватске личне карте у присуству прогнаних Срба. По новом Закону о пребивалишту хрватски службеници немају право да бришу грађане из евиденције пребивалишта до истека рока за пријаву привременог одласка изван Хрватске или одјаву који је продужен до 29. 12.2014. године.

Такође, желим да Вас информишем да службеници у Конзуларном одјелу Републике Хрватске у Београду, Конузлату Републике Хрватске у Суботици и у појединим полицијским станицама у Републици Хрватској мјесецима врше притисак на избјегле Србе да одјаве хрватско пребивалиште. На тај начин спречавају избјегле Србе да пријаве привремени одлазак изван Републике Хрватске и задрже хрватску личну карту (опција Д у Обрасцу 1) што представља директно кршење Закона о пребивалишту. При том се понашају арогантно и нељубазно. Навешћу конкретне примјере:

  1. Службеници путем телефона и у директном разговору говоре избјеглим Србима да ако имају држављанство Републике Србије и српску личну карту у том случају морају одјавити пребивалиште у Републици Хрватској и поништити хрватску личну карту тј. да немају право да пријаве привремени одлазак изван Републике Хрватске. У хрватском Закону о пребивалишту то не стоји. Службеници треба да уваже разлоге које наводе избјегли Срби. Нигдје не пише да посједовање држављанства Србије и српске личне карте спречава лица да пријаве привремени одлазак изван Републике Хрватске. Имамо случај госпође Гордане Вујасиновић коју је службеница у Конзуларном одјелу Републике Хрватске у Београду питала да ли има српску личну карту и када је ова одговорила потврдно службеница је, без њене сагласности, поништила њену хрватску личну карту.

  2. Службеници у Конзуларном одјелу Републике Хрватске у Београду и Конузлату Републике Хрватске у Суботици говоре избјеглим Србима да им потврда о запослењу, којом доказују привремени одлазак изван Републике Хрватске, важи само ако су запослени у хрватској фирми која послује у Србији или да право да пријаве привремени одлазак изван Републике Хрватске имају само лица које је Република Хрватска упутила на посао, школовање или лијечење у иностранство;

  3. Службеници говоре појединим странкама да се Изјава о издржавању због старости или незапослености не може узети у обзир као доказ да се пријави привремени одлазак изван Републике Хрватске. Желим нагласити чињеницу да нам је правни савјетник у Министарству унутрашњих послова у Загребу јасно рекао да ће се Изјава о издржавању због старости или незапослености, ако нема другог доказа, прихватити као доказ за привремени одлазак изван Републике Хрватске. Имамо позитивне примјере у полицијским станицама у Сиску, Бенковцу и др.

  4. Дио избјеглих Срба који немају важећу хрватску личну карту намјерава да, према одредбама Закона о пребивалишту, поново пријави пребивалиште у Републици Хрватској и пријави привремени одлазак изван Републике Хрватске. Имамо случај Данијеле Шкорић која жели да поново пријави пребивалиште у Осијеку код своје мајке која је добила стан кроз тзв. Програм стамбеног збрињавања. У полицијској управи у Осијеку су јој рекли да не може да поново пријави пребивалиште код мајке јер иста није власник стана.

Желим Вас замолити да Влада Републике Хрватске јасно стави до знања дијелу својих службеника у Конзуларном одјелу Републике Хрватске у Београду, Конзулату Републике Хрватске у Суботици и у појединим полицијским станицама у Републици Хрватској да је наведено понашање неприхватљиво и супротно правилима понашања државних службеника према странкама.

С поштовањем,

Предсједник Коалиције удружења избјеглица у Републици Србији
Миодраг Линта