Говор изасланика предсједника Народне Скупштине Србије Небојше Стефановића и представника удружења избјеглих и прогнаних Срба Миодрага Линте на 2. Великој скупштини Српског народног вијећа која је одржана 09. новембра 2013. године у загребачкој дворани Ватрослав Лисински

Поштовани господине предсједниче Владе Републике Хрватске,
Поштовани господине изасланиче предсједника Републике Хрватске,
Ваше Преосвештенство Владика Фотије, изасланиче Његове светости патријарха Иринеја,
Уважени други представници институција Републике Хрватске,
Уважени представници институција Републике Србије, Републике Српске и Срба у Хрватској,
Даме и господо, драги делегати,

Има част да вам пренесем поздраве предсједника Народне скупштине Републике Србије Небојше Стефановића. Господин Стефановић даје пуну подршку борби Српског народног вијећа за остваривање права Срба у Хрватској с једне стране и очувању њихових досад остварених права с друге стране. Такође, желим да вас поздравим у име удружења избјеглих и прогнаних Срба. У дворани се налази дио њихових представника.

Стотине хиљада избјеглих и прогнаних Срба који живе у Србији, Републици Српској, европским земљама, Америци и Аустралији снажно се залажу за најбоље односе између Србије и Хвратске и снажно се залажу за међусобно разумијевање и искрено помирење између српског и хрватског народа. Кључни предуслов да се то оствари јесте да се почну озбиљно рјешавати кључне групе проблема: одузета имовина и стечена права, уништена, оштећена и нестала имовина, питање несталих лица као најважније хуманитарно питање које је једнако важно и за српски и за хрватски народ, питање ратних злочина и питање очувања националног и културног идентитета Срба у Хрватској.

Избјегли и прогнани Срби предлажу да се између Србије и Хрватске успостави стални дијалог с циљем проналажења правичних и трајних рјешења наведених проблема. Потребно је активирати и убрзати рад постојећих шест међудржавних комисија и радних група (нестала лица, ратни злочини, мањине, пензије, повратак културних добара, границе) и одредити рок до ког требају дати конкретна рјешења.. Поред тога, потребно да се оснује српско-хрватска комисија за спровођење Анекса Г Бечког споразума о сукцесији који штити права свих грађана и правних субјеката који су имали на дан 31.12.1990. године а сви уговори скопљени за вријеме рата под пристисцима и пријетњама требају бити проглашени ништавним. Такође, потребно је да се обнови рад бивше југословенско- хрватске комисије чији је задатак да припреми приједлог споразума за накнаду штете за уништену, оштећену и несталу имовину. Поменута комисија је основана на основу Споразума о нормализацији односа између СР Југославије и Хрватске 1996. године. До почетка бомбардовања Југославије одржала је 13 састанака. Након тога њен рад је замро.

Посебно желим да истакнем један проблем који мучи избјегле и прогнане Србе а то су хапшења по хрватским списковима и потјерницама. У протеклих 18 година ухапшено је на основу хрватских потјерница 119 Срба. Те су потјернице средство застрашивања Срба како се не би враћали у Хрватску или борили за своја права. Апелујем на хрватског премијера Милановића, на хрватску Владу, остале хрватске државне институције и све клубове заступника у Хрватском сабору да од данас Хрватска престане са хапшењима Срба по потјерницама и списковима. Предлажем да Владе Србије и Хрватске постигну поштен и правичан споразум по коме ће се суђења за ратне злочине и друга кривична дјела процесуирати према мјесту пребивалишта. На тај начин Хрватска би показала у пракси да се искрено залаже са најбоље односе са Србијом.

Хвала.