Извјештај са 2. Велике скупштине Српског народног вијећа која је одржана у загребачкој дворани Ватрослав Лисински

Дана 09. новембра 2013. године одржана је 2. Велика скупштина Српског народног вијећа у загребачкој дворани Ватрослав Лисински. На скупштини се окупило преко 1700 делегата, вијећника жупанијских, градских и општинских српских мањинских вијећа, активиста српских организација, свештеника Српске православне цркве на челу са владиком далматинским Фотијем, највиших хрватских званичника предвођених премијером Милановићем, као и изасланици власти Србије и Републике Српске уз бројне Србе из околних земаља.

Скупштина је започела интонирањем хрватске и српске химне. Након тога скупу су се обратили слиједећим редом: Милорад Пуповац, предсједник Српског народног вијећа; владика далматински Фотије, изасланик патријарха Иринеја; Мата Матарић, потпредсједник Демократског савеза Хрвата у Војводини; Миодраг Линта, изасланик предсједника Народне скупштине Србије Небојше Стефановића и представник удружења избјеглих и прогнаних Срба; Синиша Таталовић, изасланик предсједника Хрватске Иве Јосиповића и на крају предсједник Владе Хрватске Зоран Милановић.

На скупштини су, између осталих, били присутни: Славка Драшковић, директорка Канцеларије за дијаспору и Србе у региону Владе Србије; Игор Радојичић, предсједник Народне скупштине Републике Српске; Дејан Јовић, савјетник предсјендика Хрватске Иве Јосиповића; Александар Толнауер, предсједник Савјета за националне мањине у Хрватској; Ненад Стазић, потпредсједник Хрватског сабора; Станимир Вукићевић, амбасадор Србије у Загребу; представници српских институција у Хрватској и бројни други гости.

На скупштини је усвојена и Декларација о правима и положају Срба у Хрватској у којој су наведени приоритети српских институција: борба за толеранцију, против дискриминације и говора мржње, рад на обезбеђивању повратка избјеглица, заштита њихових права, утврђивање судбине несталих и убијених Срба, процесуирање злочина над Србима, развој повратничких средина, одговарајућа заступљеност у државним и јавнм службама, спровођење права на језик, писмо и образовање и обнова културне баштине. У другом дијелу скупштине одржан је кратак културно-умјетнички програм.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица