Повoдом организовања хрватског референдума за смањивање права Србима Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица најоштрије осуђује почетак прикупљања потписа за референдум на који би грађани Хрватске одлучивали о смањивању права српској националној заједници. Наведена иницијатива има за циљ да код Срба створи осјећај неизвјесности и страха и да им наметне оптужбу да су као народ колективно криви за ратна дешавања. Због тога је наведени референдум антицивилизацијски и уперен је против темељних европских вриједности – људска права, толераницја и поштовање језичке и културне различитости.

Коалиција удружења избјеглица апелује на Европску унију и друге међународне организације (Савјет Европе, ОСЦЕ ) да јавно осуде прикупљање потписа за смањивање права Србима с једне стране и антисрпску кампању које већ мјесецима траје у Хрватској, као и бројне инциденте који су уперене против Срба и представљају говор мржње с друге стране.

Коалиција удружења избјеглица тражи да Хрватска коначно спроведе у потпуности Уставни закон о правима националних мањина који је усвојен још далеке 2002. године. У наведеном закону и законима који из њега произлазе, Срби имају право на слободну употребу српског језика и ћириличног писма у општинама и градовима гдје их је више од 33 одсто према попису становништва. Према резултатима пописа из 2011. године Срби то право треба да остваре у 21 општини и два града – Вуковару и Врбовском.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта