Извјештај са састанка у Канцеларији за дијаспору и Србе у региону

Дана 19. новембра 2013. године одржан је састанак у Канцеларији за дијаспору и Србе у региону на коме су били присутни представници Канцеларије, представници Српског народног вијећа из Загреба и представници 50-так удружења избјеглих и прогнаних Срба. Присутнима су се обратили директорка Канцеларије Славка Драшковић, замјеник предсједника Српског народног вијећа Саша Милошевић, предсједник Коалиције удружења избјеглица и народни посланик Миодраг Линта и предсједник Асоцијације избјеглих удружења из Хрватске Милојко Будимир.

Директорка Канцеларије за дијаспору и Србе у региону Славка Драшковић је рекла да је данашњи састанак само један у низу које Влада заједно са организацијама Срба из Хрватске организује у циљу заједничког наступа поводом актуелне ситуације. Она је истакла да догађаји у Вуковару показују да су проблеми ескалирали и да су се показале две Хрватске – једна која покушава да успостави и оствари права националних мањина и друга која упорно настоји да се закони који гарантују нека основна права мијењају.

Народни посланик и предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта рекао је да избјегли и прогнани Срби суочавају са имовинским и бројним другим проблемима. Потребно је активирати и убрзати рад постојећих шест међудржавних комисија и радних група (нестала лица, ратни злочини, мањине, пензије, повратак културних добара, границе) и одредити рок до ког требају дати конкретна рјешења. Тражимо да се оснује српско-хрватска комисија за спровођење Анекса Г Бечког споразума о сукцесији и да се обнови рад бивше југословенско- хрватске комисије чији је задатак да припреми приједлог споразума за накнаду штете за уништену, оштећену и несталу имовину. Такође, Линта се заложио за стварање јединствене кровне организације удружења избјеглих и проганих Срба.

Замјеник предсједника Српског народног вијећа Саша Милошевић је говорио о проблемима са којима се суочавају Срби у Хрватској: стиче се утисак да су нестали само Хрвати; око 1500 Срба се налази на хрватским списковима осумњичених, оптужених и осуђених лица; Уставни закон о правима националних мањина није спроведен; о говору мржње; о повећаном броју физичких напада на Србе у односу на прошлу годину; у Хрватској радио телевизији која подржава оне који позивају на насиље и мржњу; о порасту страха и неизвјесности код Срба и др.

У другом дијелу састанка представници удружења избјеглих и прогнаних Срба су износили своја мишљења о актуелној ситуацији у Хрватској и постављали питања Саши Милошевићу и правном савјетнику Српског народног вијећа Тањи Вукобратовић о конкретним проблемима са којима се суочавају избјегла и прогнана лица: питање особног идентификационог броја (ОИБ), питање пребивалишта, двојног држављанства, реституције имовине, обнове, стамбеног збрињавања; спискова осумњничених, оптужених и осуђених лица, парничних трошкова, о захтјеву да Државно одвјетништво Хрватске одустане од тужби за повратак уложених средстава у обнову кућа; питање електрификације села; питање конвалидације стажа, питање неисплаћених а доспјелих пензија и др.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица