Повoдом скандирања усташког поклича „За дом спремни“ од стране хрватског репрезентативца Јосипа Шимунића послије завршене фудбалске утакмице између Хрватске и Исланда у Загребу Коалиција удружења избјеглица издаје: САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица сматра да је хрватски репрезентативац Јосип Шимунић величањем усташког поклича „За дом спремни“ увредио читав српски, јеврејски и ромски народ. Под наведеним покличем Независна држава Хрватска је за вријеме другог свјетског рата на најсвирепији начин убила стотине хиљада Срба, Јевреја, Рома и дио Хрвата антифашиста.

Коалиција удружења избјеглица захтјева да све релевантне хрватске институције (предсједник Републике, Влада Хрватске, Хрватска бискупска конференција, Хрватска академија знаности и умјетности, Матица Хрватска, Друштво хрватских књижевника) јавно осуде наведени фашистички чин Јосипа Шимунића јер представља говор мржње према Србима, Јеврејима и Ромима.

Апелујемо на Европску унију, Савјет Европе и ОСЦЕ да јавно осуди величање усташког поклича од стране Јосипа Шимунића и затражи од Хрватске да у пракси поштује свој Устав. У члану 39. Устава Хрватске јасно стоји да је забрањено и кажњиво свако позивање на употребу насиља и на националну, вјерску и расну мржњу или било који други облик несношљивости. То значи да Јосип Шимунић и сви они који шире говор мржње или физички нападају Србе требају бити кривично гоњени. Само на тај начин Хрватска ће недвосмислено показати да поштује једну од темељних европских вриједности – владавину права.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта