Повoдом најављеног свједочења предсједника Хелсиншког одбора за људска права у Србији Соње Бисерко у корист Хрватске по тужби за геноцид против Србије Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица најоштрије осуђује одлуку Соње Бисерко да буде свједок у евентуалном судском процесу који би Хрватска могла да води против Србије за геноцид. Нечасно, неморално и неприхватљиво је да Соња Бисерко пристаје да својим сведочењем допринесе да Међународни суд правде у Хагу, без икаквог основа, прогласи Србију геноцидном државом.

Сматрамо да је потребно поставити слиједећа питања Соњи Бисерко уз жељу да на њих одговори: Ко је протјерао 500.000 Срба из Хрватске током 90-тих година? Ко је застрашивао, протјеривао и убијао Србе по хрватским градовима? Ко је у терористичким акцијама срушио преко 10.000 српских кућа и пословних објеката по хрватским градовима? Ко је наредио и извршио убијства Срба и систематско пљачкање и паљење српске имовине послије хрватских операција „Откос“, „Миљевачки плато“, „Масленица“, „Медачки џеп“, „Бљесак“ и „Олуја“ на подручју Крајине? Ко је послије завршетка рата 1995. године донио низ дискриминаторских закона и подзаконских аката којима је забрањен повратак протјераних Срба својим кућама? Ко је донио одлуку да се механизмом спискова, потјерница и хапшења протјерани Срби држе у сталном страху с циљем да се спречи њихов повратак и ограничи слобода кретања? Ко је одговоран за чињеницу да нико није одговарао за убијства 150 Срба у Вуковару прије почетка рата, у другим градовима као и за убијства Срба послије хрватских операција „Откос“, „Бљесак“, „Олуја“ и др? Ко је успоставио правосудни систем у Хрватској на начин да је немогуће да протјерани Срби судским путем поврате своја отета имовинска и стечена права? Ко спречава да се ексхумирају посмртни остаци 270 Срба који се налазе на познатим гробним мјестима у Хрватској? Ко не поштује Уставни закон о правима националних мањина из 2002. године којим се гарантује слободна употреба српског језика и ћирилице и пропорционална заступљеност Срба у државној управи, полицији и правосуђу?

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта