Повoдом усташког скандирања навијача Хајдука за вријеме фудбалске утакмице са Осијеком на стадиону Пољуд у Сплиту Коалиција удружења избјеглица издаје: САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица захтјева да Хрватски ногометни савез на челу са предсједником Давором Шукером, коначно, јавно осуди усташко скандирање на стадиону Пољуд („За дом спремни“, „Ајмо, ајмо усташе“, „У бој, у бој“) и да суспендује стадион Хајдука на 6 мјесеци играња пред празним трибинама. Навијачи Хајдука су извикивањем усташких поздрава и пјевањем усташких пјесама увредили читав српски, ромски и јеврејски народ. Ако не учини наведено то ће бити јасна порука да Хрватски ногометни савез прећутно подржава усташтво, као екстремни дио фашистичке идеологије.

Наведени догађај је само један у низу који дешавају на спортским догађајима у Хрватској. Постало је готово нормална појава да се на стадионима у Хрватској чују усташки поклици („Убиј, убиј Србина“, „Независна држава Хрватска“ и др.) и усташке пјесме („Ој хрватска мати, Србе ћемо клати“, „Ајмо, ајмо усташе“ и др.).

Коалиција удружења избјеглица апелује на Европску фудбалску федерацију (УЕФА) да захтјева од Хрватског ногометног савеза да поведе активну борбу и предузме конкретне мјере против против свих оних клубова чији навијачи јавно величају усташку идеологију за вријеме утакмица. Једна од мјера јесте суспензија стадиона на одређени временски период.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта