Повoдом заједничког скандирања усташког поздрава „За дом спремни“ од стране навијача фудбалских клубова „Динамо“ (Бед блу бојси) и „Хајдук“ (Торцида) на утакмици у Максимиру Коалиција удружења избјеглица издаје: САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица сматра да се проусташка хистерија све више шири у Хрватској и да постаје нормална ствар у хрватском друштву. Непобитна је чињеница да је 18 година од завршетка рата антисрпство у Хрватској и даље доминантна појава и обједињујући фактор разних друштвених група, међу којима су и навијачи Динама и Хајдука.

Коалиција удружења избјеглица је изненађена чињеницом да од 19. новембра, када је хрватски репрезентативац Јосип Шимунић извикивао усташки поздрав „За дом спремни“ на стадиону Максимир, ниједна хрватска институција (предсједник Републике, Влада Хрватске, Хрватски сабор, Хрватска бискупска конференција, Хрватска академија знаности и умјетности, Матица Хрватска, Друштво хрватских књижевника, Хрватски ногоментни савез) није јавно и недвосмислено осудила величање усташтва и затражила да надлежни државни органи кривично процесуирају све појединце и групе који то чине.

Поставља се питање ако наведене хрватске институције упорно ћуте да ли то значи да се плаше да осуде величање усташтва јер представљају мањину у хрватском народу или можда прећутно подржавају усташку идеологију? Такође, поставља се питање да ли је Хрватска правна и демократска држава ако не поштује свој Устав у коме јасно стоји да је забрањено и кажњиво свако позивање на националну, вјерску и расну мржњу или било који други облик несношљивости?

Коалиција удружења избјеглица је, такође, изненађена чињеницом да Европска унија пуна три мјесеца ћути и не сматра за потребно да осуди антисрпску кампању, нападе на ћирилицу и величање усташтва у Хрватској и на тај начин пошаље јасну поруку да су такве ствари неприхватљиве. Ако то убрзо не учини прети опасност да ће појединци и групе узети ставр у своје руке и почети масовно и физички угрожавати преостале Србе с циљем да се иселе из Хрватске.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта