Извјештај предсједника Коалиције удружења избјеглица Миодрага Линте поводом одржаног парастоса и протесне шетње под слоганом „Тражимо правду и за српске жртве“

Поштоване колегинице и колеге,

Коалиција удружења избјеглица заједно са другим удружењима организовала је дана 25.новембра 2012. године парастос у Саборној цркви и протесну шетњу од Саборне цркве, кнез Михајловом улицом, Теразијама до Дома Народне скупштине. На парастосу, који је служио Његова Светост Партијарх Српски господин Иринеј и протесној шетњи било је, према стручним процјенама, присутно око 10.000 избјеглих и прогнаних Срба и других грађана. Протесна шетња, под слоганом „Тражимо правду и за српске жртве“, је прошла цивилизовано и достојанствено. Избјегли и прогнани Срби упутили су снажну поруку домаћој и међунардоној јавности: да желе да се досљедно поштују њихова људска права као кључни предуслов успоставе трајне стабилности и помирња у региону.

Избјегли и прогнани Срби су на протесној шетњи носили транспаретнте на српском и енглеском језику: „Хаг – легализација етничког чишћења Срба“, „Олуја – удружени злочиначки подухват“, „Тражимо правду за све жртве“ и „Тражимо ревизију поступка“. Такође, присутни су носили већи број државних застава Србије, Коалиције удружења избјеглица као и заставе других удружења.

На парастосу и протесној шетњи било су присутни представнции највишег државног руководства: предсједник Народне скупштине Небојша Стефановић, премијер Ивица Дачић, први потпредсједник Владе Алаесандар Вучић, савјетник предсједника Републике за спољну политику Марко Ђурић, министри Горан Кнежевић, Зорана Михајловић, Никола Селаковић, Велимир Илић, Алиса Марић, 20-так народних посланика, као и представници других државних иституција.

Испред Дома Народне скупштине предсједнник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта се обратио окупљеним грађанима а затим је предсједнику Народне скупштине Небојши Стрефановићу предао захтјев за сазивање посебне сједнице парламента и приједлог Резолуције о поштовању људских права избјеглих и прогнаних Срба и грађана Србије који су оштећени у својим имовинским и другим правима у државама насталим на подручју бившер Југославије. Циљ Резолуције је да обавеже Владу Србије да отвори суштински дијалог са Загребом и Сарајевом о решавању имовинских и других проблема оштећених грађана. Предсједник Скупштине Стефановић је, између осталог, рекао да се тражи правда за грађане Србије и све који су прогнани.

Посебно желим истаћи чињеницу да је Радио телевизија Србије директно преносила парастос и протесну шетњу (домаћи и сателитски програм), као и да је парастос и протесна шетња била главни догађај у информативним емисијама РТС-а, Пинка, Прве телевизија и један од главних догађаја на Б92 и Студио Б.и других телевизијских станица. Такође, сутрадан су готово сви штампани медији дали доста простора овом догађају.

У прилогу шаљем приједлог Резолуције који смо предали господину Стефановићу, интервју са предсједником Коалиције у Франкфуртским вестима и две фотографије са протесног скупа.

С поштовањем,
Миодраг Линта