Миодраг Линта – Избеглице хоће само чисте рачуне

Лист: Франкфуртске вести, Београд, 27. новембар 2012.
Аутор: Милка Љубичић

Избегли Крајишници су показали да су фактор помирења у региону, Томислав Николић има пуну подршку Коалиције удружења избеглица за ставове у вези с понашањем званичног Загреба, а Иво Јосиповић, намером да за свог саветника именује генерала Готовину, само потврђује да Хрватска није спремна да се суочи са злочинима према Србима. Ово у интервјуу „Вестима“ тврди Миодраг Линта, народник посланик и лидер Коалиције избегличких удружења.

Parastos žrtvama „Oluje“ i protestna šetnja Beogradom okupila je nekoliko hiljada izbeglih i prognanih, da li ste zadovoljni odzivom?

– Према стручним проценама, на парастосу и протесној шетњи било је присутно око 10.000 избеглих, прогнаних и осталих грађана. Био је то достојанствен скуп којим смо показали јавности да су Крајишници фактор помирења у региону уз јасан услов, а то је да се пронађе правично и трајно решење њихових имовинских и бројних других проблема.

Скупу је присуствовао и део државног врха Србије. Да ли вас та чињеница охрабрује у уверењу да би власт у Београду могла коначно да стане иза захтева избеглица?

– У праву сте. На скупу су били присутни председник Народне скупштине Небојша Стефановић, премијер Ивица Дачић, први потпредседник Владе Александар Вучић, саветник председника Републике Марко Ђурић, бројни народни посланици и министри и представници других државних органа. Верујем да ће, према договору, господин Стефановић иницирати сазивање посебне седнице Народне скупштине у разумном року.

Како сте доживели беседу патријарха српског Иринеја у делу где говори о потреби окретања Србије ка Русији?

– Његова светост је изразила огорчење српског народа због двоструких стандарда Хашког трибунала и односа међународне заједнице према насилном отимању Косова и Метохије.

Шта очекујете од те седнице?

– Очекујем да се усвоји резолуција о поштовању људских права избеглих и проганих лица и других грађана који су оштећени у својим имовинским и другим правима у бившим југословенским републикама. Надам се да ће нова власт то дефинисати као једно од питања од државног и националног значаја и као кључни предуслов успоставе трајног мира и помирења у региону.

Председник Србије упутио је кроз интервју „Куриру“, веома оштре поруке Хрватској, како то коментаришете?

– Председник Николић има пуну подршку Коалиције удружења избеглица јер се залаже за политку чистих рачуна у региону, која је заснована, између осталог, на доследном поштовању људских права избеглих и прогнаних и других оштећених грађана.

Како оцењујете најаву хрватског председника да би могао ангажовати генерала Готовину за свог саветника?

– Сматрам да би на тај начин господин Иво Јосиповић послао јасну поруку да Хрватска није спремна да се суочи са својом ратном прошлошћу то јест са злочинима према Србима и са етничким чишћењем Срба.

Избегли и прогнани сматрају да би Влада Србије требало да се обавеже да ће решити њихове и проблеме свих оштећених грађана.

– Било би добро да чланови Владе Србије проблем избеглих и прогнаних помињу и покрећу приликом званичних састанака са представницима међународних институција – предлаже Линта.