Миодраг Линта о здравственом осигурању

Госпођо Ђукић Дејановић, госпођо председавајућа, даме и господо народни посланици, говорио бих о једном проблему са којим се суочавају грађани Србије који су избегли или прогнани са подручја Републике Хрватске, а који су у претходном периоду стекли пензију у Хрватској, значи ино пензионери су.

Шта се дешава? Многи од тих грађана, избеглих и прогнаних лица живе низ година овде у Србији, они су овде претходних неколико година остварили здравствено осигурање на тај начин што су Републичком фонду за здравствено осигурање плаћали по закону 12,3% од своје пензије. Медутим, од марта ове године филијале Републичког фонда за здравствено осигурање су почеле да од тих лица траже да се одрекну здравственог осигурања у Хрватској да би продужили важење здравственог осигурања у Србији. Када су та лица одлазила у Хрватску да траже одјаву осигурања, услов им је био да се морају одрећи и хрватске личне карте.

Многи од тих људи не желе да се одрекну хрватске личне карте зато што још увек нису остварили своја права у Хрватској, још увек многи траже повратак својих станова, обнову кућа, пословних простора, повратак свог пољопривредног земљишта, девизне штедње, радног стажа итд.

Ми смо покушали да пронадемо решење и успоставили смо комуникацију са Републичким фондом за здравствено осигурање, са молбом да се пронађе решење. Републички фонд за здравствено осигурање се позива на конвенцију, на споразум о социјалном осигурању између СРЈ и Хрватске из 1997. године по коме није могуће да имају два здравствена осигурања. Сада се та лица налазе у једном процепу. Овде им више филијале Фонда не продужавају здравствено осигурање иако ти људи уредно плаћају 12,3% од своје ино пензије, а не желе се одреци своје личне карте у Хрватској јер губе могућност да остваре борбу за своја права. Сада покушавамо да видимо и уз вашу помоћ да се пронађе решење.

Ми мислимо да држава има такозвано право резерве, односно има могућност да пропише један шири обим права за такве људе који су по конвенцији и да им изађе у сусрет. Ми мислимо да би требало наћи једно решење да ти људи имају могућност да имају здравствено осигурање у Србији, а да им се као услов не тражи одјава здравственог осигурања у Хрватској. Значи, сваки онај који жели да плаћа 12,3% од своје пензије нека плаћа и има осигурање у Србији, а не да се условљава да мора да се одрекне свог осигурања у Хрватској, а тиме и личне карте у Хрватској.

У том смислу, моја молба вама да се покуша пронаћи механизам да људи имају могућност, да имају два здравствена осигурања ово у Хрватској где је стекао пензију и овде ако плаца 12,3% од своје ино пензије. Људи су у великим проблемима. Имамо слуцај господина, реци цу, господина Дмитра Алавање који уредно плаца 12,3% од своје ино пензије овде у Србији и филијала Вождовац му је редовно на шест месеци продужавала здравствено осигурање. То је све текло до 31. јула ове године и онда 31. јула ове године филијала Вождовац му не жели продужити здравствено осигурање. Сада, он не жели да се одрекне лицне карте у Хрватској и здравственог осигурања, а овде нема могуцност да настави здравствено осигурање. Сада је цетири месеца без здравственог осигурања, треба да иде на одредена истраживања и испитивања, он не може и он је у процепу.

Мислим да би требало пронаци једно решење за такве људе, знаци да се искористи такозвано право резерве, не се стриктно држати конвенције да има само једно здравствено осигурање, него да се тим људима као специфицној циљној групи која још увек није остварила своја права у Хрватској, да им држава Србија изаде у сусрет и да се наде то једно решење, да имају право на два здравствена осигурања. Хвала.

Председава Весна Ковач | Уједињени региони Србије

Реч има министарка. Изволите.

Славица Ђукић-Дејановић

Поштовани посланици, међународне конвенције о здравственом осигурању регулишу питање тако да једна особа може права из здравственог осигурања користити само на једном месту. Док неко има статус избеглог лица он може на нацин како сте ви рекли користити здравствено осигурање у нашој земљи, оног момента када се пријави, када пријави пребивалиште у Србији, он нажалост то право да уплацивањем од 12,3% регулише свој статус осигураног лица.

У том смислу медународне конвенције имају виши ниво обавезности него наши медусобни споразуми које имамо са Хрватском. Слажем се са вама да је то питање које цемо морати са Министарством спољних послова да решавамо јер се ради о врло знацајном броју људи и ваша иницијатива ми је добро дошла да покренем могуцност да видимо на који нацин можемо регулисати питање које сте поставили.

Председава Небојша Стефановић | Српска напредна странка

Господине Линта, реплика? Да ли сте ви поменути у расправи?

Миодраг Линта | Српска напредна странка

Јесам.

Небојша Стефановић | Српска напредна странка

Извините, ако је коментар на излагање господина Линте онда има право. Каже ми потпредседник, госпођа Ковач, да има право. Господине Линта дајем вам реч. Молим вас пре него што почнете, господо не видим чему нервоза. Нема потребе да подижемо тон, дајте да најнормалније завршимо седницу. Дао сам реч господину Линти и ви изволите.

Коалиција удружења избеглица у Србији

Миодраг Линта | Српска напредна странка

Даме и господо народни посланици, извињавам се ако неко од вас мисли да кршим одредени цлан Пословника, а мислим да га не кршим, само једна кратка реплика на излагање господе Ђукић-Дејановић. Ви знате, слажем се да државни споразуми о медународном праву и по уставима демократских држава имају јацу правну снагу од домацих закона. Штета је, имамо примере држава које су потписивале споразуме о социјалном осигурању где је у последњем цлану стајало да свака држава потписница има тзв. право резерве, да може да за своје градане да један шири обим права, него што је то прописано конвенцијом. То не пише у овом споразуму, нажалост, из 1997. године, али без обзира што не пише, мислим да би требало пронаци један механизам да се тим људима изаде у сусрет само из тог разлога што још увек нису остварили своја права у Хрватској.

Мислим да ту постоји, ја верујем, код вас добра воља да надемо тај механизам да људе не условљавамо да су редовне прилике сасвим у реду. Пошто је ситуација ванредна и људи се даље боре за своја права, мислим да би ту требало ваше министарство, ви лицно и сама Влада, пронаци механизам да ти људи који желе да плацају 12,3% од своје ино-пензије, да се не условљава одрицањем за одслужење у Хрватској. Цак ни то не би био проблем да Хрватска њих не условљава ако се хоцеш одреци осигурања у Хрватској, мораш се одреци лицне карте, тако да је цовек због тога у проблему. Да нема одрицања од лицне карте, онда би то сасвим било у реду.