МИОДРАГ ЛИНТА НА ОТВАРАЊУ ЕТНО КУЋЕ У КАЋУ (НОВИ САД) КОЈУ СУ ИЗГРАДИЛИ ЧЛАНОВИ УДРУЖЕЊА ГРАЂАНА „ЗМИЈАЊЕ“

Дана 20. септембра 2015. године у мјесту Каћ (Нови Сад) отворена је етно кућа која је намјењена житељима мјеста Каћ, поријеклом из Змијања с циљем да на овај начин сачувају везу са завичајем. Етно кућа треба да постане мјесто гдје ће се окупљати књижевници, сликари и други умјетници и гдје ће се одржавати изложбе, промоције књига и чувати предмети из Змијања и др.

Присутним Змијањцима и њиховим гостима обратили су се предсједник Удружења грађања „Змијање“ Томислав Николић и замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта. Међу присутним гостима били су, између осталих, потпредсједник Коалиције Миле Шапић, пјесникиња Ранка Срдић, предсједник Удружења „Сана-Грмеч“ Драган Дивјак и други. У културно-умјетничком дијелу програма наступили су глумац Томо Курузовић, КУД „Младен Стојановић“ из Бачког Јарка, пјевачка група „Синови Јања“ из Будисаве, пјевачка група Завичајног друштва „Змијање“ из Бања Луке и други.

Област Змијање (централни део Босанске крајине) заузима још од половине 16. века сав простор измећу крајишких река Врбаса на истоку и Сане на западу, планине Козаре на северу и Мркоњић-града и Кључа на југу. На овом простору у средњем веку постојала је жупа Земљаник у саставу Доњих Крајева, доцније Крајине. Падом под турску власт 1528. на терену Земљаника настаје нахија Змијање са незнатно различитим границама. Њено име први пут се спомиње у турским пописним дефтерима 1541. године. Од најстаријих времена до данас Змијање је насељено Србима православне вере. Данашње Змијање је административно подељено измећу четири општине: Бање Луке, Санског Моста, Мркоњића и Кључа.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)