Поводом одлуке полицијске станице Вргинмост (Гвозд) у Хрватској да донесе рјешење о протјеривању три држављанина Србије Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избеглица најоштрије осуђује скандалозну одлуку полицијске станице Вргинмост (Гвозд) на Кордуну да донесе рјешење о протјеривању три српска држављанина из Хрватске а сваког од њих новчано казни са 1000 евра. Полицијска станица Вргинмост је рјешење о протјеривању донијела 15. септембра 2015. године којим је тројици српских држављана забрањен улазак у Хрватску у наредна три мјесеца. Да би оправдао незаконито понашање својих службеника начелник полицијске станице у Вргинмосту Велимир Хорватин је у рјешењу навео да полиција сумња да наведена три српска држављанина нису дошли у Топуско у сврху посјете већ тобоже да би радили на кући Јове Лалића.

Хрватски држављанин српске националности Јово Лалић од 1995. године живи у мјесту Младеновац у Србији а посједује кућу у родном мјесту Топуско на Кордуну. Дана 14. септембра 2015. године с Јовом Лалићем су из Младеновца у Топуско дошла три његова пријатеља (Миле Бошковић, Миле Николић и Бојан Николић) који су српски држављани. Јово Лалић је сутрадан 15. септембра око 11 часова уредно пријавио долазак својих пријатеља у полицијску станицу Вргинмост. Око 12 часова тј. 60-так минута након пријаве, у кућу Јове Лалића у Топуском дошла је полицијска патрола и одвела његове пријатеље у полицијску станицу Гвозд гдје су задржани у притвору пуних 9 часова. Из притвора су пуштени тек око 21 час истог дана. Важно је нагласити да приликом доласка полицијске патроле наведена три српска држављанина нису обављали никакве радове на кући Јове Лалића Наведени инцидент је још један у низу примјера којом хрватска полиција шаље јасну поруку да Срби једноставно нису добродошли у Хрватској.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта