МИОДРАГ ЛИНТА НА ПАРАСТОСУ УБИЈЕНИМ СРПСКИМ ЦИВИЛИМА ЦАПРАШКИХ СЕЛА НА ПОДРУЧЈУ СИСКА

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта је са потпредсједником Милом Шапићем и више чланова Главног одбора Коалиције присуствовао парастосу убијеним српским цивилима Цапрашких села који су организовали Удружење „Завичај“, Завичајно удружење Банијаца и секција 7. ударне дивизије. Парастос је служен у цркви Светог Јоакима и Ане у насељу Калуђерица (општина Гроцка) у суботу 23. августа 2015. године. Након парастоса, у спомен парку су положени вијенци поред плоче са именима убијених српских цивила.

Један од најтежих злочина над Србима на подручју Сиска десио се 22. августа 1991. године у раним јутарњим часовима, када су припадници МУП-а и ЗНГ, ничим изазвани, у транспортерима са ознакама ЈНА дошли у српска села: Блинјски Кут, Кињачка, Бдђане, Чакале, Блињска Греда, Бестрма и Трњани, пуцајући на све што се кретало, којом приликом су убили 22 српска цивила и више десетина ранили. Послије овога догађаја Срби из српских села више нису одлазили на посао у Сисак, већ су организовали одбрану својих села и кућа, а ускоро су формирали и општину коју су назвали Цапраг, по подручју на којем се налазе поменута села, са сједиштем у Градуси, која је била у саставу РСК.

Жупанијско државно тужилаштво у Сиску је 2006. године одбацило кривичну пријаву поднесу од стране породица убијених против „зенговаца“ Ивице Ковачића, Владе Целчића, Круне Влашића и Милана Шубића због кривичног дјела ратног злочина против цивилног становништва. Поред тога, хрватски судови су одбили тужбе породица за накнаду штете због застаре и недостатка доказа о учествовању припадника ХВ-а у наведеном догађају и чак пресудили да су породице дужне да плате трошкове судског поступка који се крећу и до више хиљада евра. По окончању пред хрватским судовима поједине породице су поднијеле тужбе пред Европским судом за људска права у Стразбуру али још увијек нема коначне одлуке.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)