Поводом изјаве хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић да је задовољна достигнутим нивоом заштите права националних мањина у Хрватској Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избеглица оцјењује циничном и неистинитом изјаву хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић да је задовољна достигнутим нивоом заштите права националних мањина у Хрватској. С друге стране, наведена изјава хрватске предсједнице не представља изненађење узимајући у озбир њену прошлост и политичко опредјељење. Бројне чињенице потврђују тезу да су преостали Срби у Хрватској грађани другог реда јер су дискриминисани од стране надлежних државних органа и у дијелу законодовства. У Хрватској већ двије године траје антисрпска кампања чији је циљ да се српским повратницима и прогнаним Србима пошаље порука да нису добродошли и да им је најбоље да се иселе или асимилују.

Коалиција удружења избјеглица сматра да у Хрватској не постоји стварна политичка воља да се Србима врате њихова одузета станарска права, пољопривредно земљиште, девизна штедња, исплате заостале а неисплаћене пензије, омогући накнада штете за уништену имовину у терористичким акцијама, казне починиоци злочина над српским цивилима и заробљеницима, казне појединци који позивају на насиље и шире говор мржње према Србима, донесе закон који ће регулисати статус и одштету за све цивилне жртве рата, поштује Уставни закон о правима националних мањина везано за запошљавање Срба у јавном сектору и употребу ћирилице и српског језика у друштевном и јавном животу.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта