Поводом чињенице да Хрватска демократска заједница од уласка Хрватске у Европску унију 1. јула 2013. године води отворену антисрпску политику Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избеглица оцјењује да недавне неуставне и незаконите измјене Статута Града Вуковара потврђују чињеницу да је Хрватска демократска заједница странка чији је кључни елеменат политичког програма етничко чишћење преосталих Срба из Хрватске. Хрватска је под водством ХДЗ-а 1990. и 1991. године извршила агресију на Србе и Југославију с циљем стварања етнички чисте државе о чему је веома аргументовао писао први хадезеовски министар полиције Јосип Бољковац у својој књизи „Истина мора изаћи ван“. Очигледно да ХДЗ није задовољан што је за вријеме рата протјерано 500.000 Срба већ настоји ставити јасно до знања преосталим Србима у Хрватској да и они нису добродошли и да им је најбоље да се иселе или асимилују.

Коалиција удружења избјеглица подсјећа јавност да су одборници Хрватске демократске заједнице јула 2009. године у Градском вијећу Вуковара гласали за измјене Статута којим је Србима била омогућена употреба српског језика и ћирилице у друштвеном и јавном животу. Годину дана касније тј. 2010. године ХДЗ-ова Влада, на чијем је челу тада била Јадранка Косор, у Извјештају о спровођењу Уставног закона о правима националних мањина истакла је напредак у политици према Србима наводећи, као позитиван примјер, поменуте измјене Статута Града Вуковара. Тадашњи министар унутрашњих послова у Влади Јадранке Косор Томислав Карамарко није имао ништа против равноправне употребе српског језика и ћирилице у Вуковару а сада као предсједник ХДЗ-а очигледно показује своје право лице. Ово је само један од доказа да је ХДЗ до уласка Хрватске у Европску унију 01. јула 2013. године водио политику лажне бриге о Србима. Када је Хрватска постала члан Европске уније ХДЗ је одмах из фиоке ивукао свој антисрпски програм који је досљедно спроводио током 90-тих година.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта