МИОДРАГ ЛИНТА ПРИСУТВОВАО ОБИЉЕЖАВАЊУ ДАНА СВЕТИХ НОВОМУЧЕНИКА ЈАСЕНОВАЧКИХ У МАНАСТИРУ ЈАСЕНОВАЦ И МЕЂУНАРОДНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ О СТРАДАЊУ СРБА О УСТАШКОМ ЛОГОРУ ЈАСЕНОВАЦ КОЈА ЈЕ ОДРЖАНА У СПОМЕН ПОДРУЧЈУ ДОЊА ГРАДИНА

Замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта присуствовао је, на позив Владике пакрачко-славонског Јована, Светој Архијерејској литургији у манастиру у Јасеновцу који се налази на територији Хрватске у недељу 13. септембра 2015. године са почетком у 9 часова. Свету Архијерејску литургију служили су Владика пакрачко-славонски Јован и пензионисани Владика захумско-херцеговачки Атанасије заједно са свештвенством из Епархије.

На путу из манастира Јасеновац према Спомен подручју Доња Градина, које се налази на територији Републике Српске, учесници конференције су посјетили рушевине цркве у селу Драксенићу (општина Козарска Дубица) у коме су усташе предвођене злогласним Максом Лубурићем 15. гануара 1942. године поклале 360 Срба, међу којима највише жена и дјеце. Послије овоог стравичног злочина, поново у зиму 1943. године, усташе су похватале и поубијале још 300 људи из села Драксенић. Поред нове цркве у Драксенићу су остаци порушене старе цркве у којој се десио овај стравични злочин, а од којих су остали само темељи на којима стоји спомен плоча о овом догађају.

Миодраг Линта је истог дана у послијеподневним часовима учестовао на међународној конференцији о страдању Срба о усташком логору Јасеновац која је одржана у Спомен подручју Доња Градина а поводом седамдесетогодишњице пробоја јесеновачких логораша. Конференцију су организовала Српска православна црква у сарадњи са Јавном установом „Спомен подручје Доња Градина“ и Музејом жртава геноцида из Београда. О страдању српског народа у усташком логору Јасеновац осим српских стручњака, говорили су и гости из Русије, Израела и Италије. О односу СПЦ према феномену страдања српског народа у логору Јасеновац говорио је Владика Јован и други црквени великодостојници и теолози.

Међу учесницима конференције били су Кирил Феферман, представник руског Холокауст центра из Москве, архимандрит Хусиг Мардиросијан, руководилац Одјелења за међурелигијске односе испред Јерменске цркве и одличан познавалац геноцида над Јерменима у Првом свјетског рату, јереј Алексеј Нагорни и Томазо Делера, универзитетски професор из Италије, стручњак у области јеврејске и италијанске историје. На конференцији су учествовали и професори Жарко Видовић, Предраг Ристић и Олег Солдат, директор Музеја жртава геноцида у Београду Вељко Ђурић, Миодраг Линта и гости из Београда.. Најављено је да ће закључке са Међународне конференције накнадно бити саопштени из Епаргије славонске.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)